„Támogassa
A lényeg

Alig jelentkeznek rendőrnek

24/07/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió

Néhány éve még háromezernél is többen jelentkeztek a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi képzésre a rendőrségen, de idén már csak 470 fiatal volt, aki rendőrtiszt-helyettesként képzeli a jövőjét. A rendőri pálya népszerűtlenségének okaiként az alacsony fizetést és a "nem család-barát" munkakörülményeket említette a Klubrádiónak adott nyilatkozatában Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Alig jelentkeznek rendőrnek – erre hívta fel a figyelmet az RTL. Néhány éve még háromezernél is többen jelentkeztek a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi képzésre a rendőrségen, de idén a portál értesülései szerint már csak 470 fiatal volt, aki rendőrtiszt-helyettesként képzeli a jövőjét. A technikuminál jóval kisebb tudást biztosító, mindössze tíz hónapos járőrképzésre is csupán ezren jelentkeztek. A hiány már a mindennapokban is érezhető: egy neve elhallgatását kérő rendőr szerint "elvétve" fordul csak elő, hogy egy járőrpár mindkét tagja rendőr. Általában fegyveres biztonsági őrökkel, polgárőrökkel, vagy akár halőrökkel osztanak járőrpárba rendőröket.

A rendőri pálya népszerűtlenségének okaiként az alacsony fizetést és a "nem család-barát" munkakörülményeket említette a Klubrádiónak adott nyilatkozatában Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

2023. július 24. A lényeg - 23.07.24 Bárdos Judit
00:41
00:00