„Köszönjük,
Esti gyors

Melegh Attila: Magyarországon a születések abszolút száma nem nőtt jelentősen

14/09/2023 20:31

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Magyarországon hosszú ideig a mindössze középiskolai végzettséggel rendelkező társadalmi csoportokban volt legalacsonyabb termékenységet, míg a legfelső és a legalsó társadalmi csoportoknál egy kicsit magasabb volt a termékenység – mondta dr. Melegh Attila demográfus. A szociológus az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, hogy a termékenységi mutatók vizsgálatánál figyelembe kell venni mind a migrációt, mind a társadalmi változás kontextusát is.

2023. szeptember 14. Esti gyors-részlet (2023.09.14.) Melegh Attila
09:37
00:00

Három fő szempont terén érkezett el fordulóponthoz a világ népesedésének alakulása: a népességnövekedés, a migráció és az elöregedés terén – mondta dr. Melegh Attila demográfus. 

Az idősödés kérdése összefügg egy országon belül tapasztalható egészségügy állapotával, illetve a halandóság kérdésével. Európában kissé élesebben jelentkezik az elöregedő társadalmak jelensége, de főleg azért, mert itt korábban kezdődtek el ezek a folyamatok, mint a világ többi részén. Ugyanakkor máshol is szembesülnek ezzel a problémával, például Dél-Koreában, ahol népesedési pánik tapasztalható a 0,7-es termékenységi arányszám miatt.

Magyarországon hosszú ideig a mindössze középiskolai végzettséggel rendelkező társadalmi csoportokban volt legalacsonyabb termékenységet, míg a legfelső és a legalsó társadalmi csoportoknál egy kicsit magasabb volt a termékenység – mondta dr. Melegh Attila demográfus. Hosszú ideig egy U-alakú görbét mutatott a magyarországi termékenységi ráta, tette hozzá. 

Ugyanakkor Magyarországon az elmúlt harminc évben kerek tíz évvel tolódott ki az első gyermek vállalásának az átlagos ideje. A legnagyobb probléma magyar népesedési szempontból nemcsak az, hogy az első gyerekvállalás időpontja megváltozott, hanem a termékenység alacsony szintje idővel kitermeli azt, hogy a szülőképes korú nőknek a létszáma is egyre kisebb – magyarázta a szociológus. Hozzátette, bár Magyarországon nagyon komolyan javult a termékenység 1,2-ről 1,5 és 1,6 közé, de a szülőképes korú nők létszáma miatt ez a születések abszolút számában sokkal kisebb előrelépést jelentett.

Magyarország a migráció szempontjából érdekes pályát fut be – véli a demográfus. Hazánkban pozitív a migrációs egyenleg a rendszerváltás óta. Ugyanakkor itt szét kell választani, hogy bár a közbeszéd szintjén jelen van a menekültkérdés, de ha a nagy befektetők azt jelzik, hogy nekik további munkaerőre van szükségük, akkor a kormány megkönnyíti a külföldi munkaerő behozatalát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Melegh Attilával
2023. szeptember 14., csütörtök 18:16
Riporter: Hardy Mihály