„Klubrádió
Lég-Kondi

Köztársasági Elnöki Hivatal: Magyarország képes elérni a klímasemlegességet 2050-re

6/12/2019 17:49

| Szerző: Klubrádió

A madridi klímacsúcs apropóján kerestük meg a Köztársasági Elnöki Hivatalt a magyar célokról, szempontokról, értékekről. Kőrösi Csaba fenntarthatósági igazgató válaszolt.

2019. december 06. Lég-Kondi / részlet, Kőrösi Csaba (19.12.06.)
01:01
00:00
Áder Jánosnak nagyon világosan kifejtett véleménye van: Magyarország képes arra, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet. Nemcsak az Európai Unió, Magyarország is, és erre a köztársasági elnök mondott nyolc olyan lépést, amelyet, ha meg tudunk tenni – és ezek részben már folyamatban vannak –, akkor Magyarország, amely eddig is „az egyik legjobban teljesítő európai uniós tagállam volt klímapolitikában”, ezután is az marad Kőrösi Csaba szerint.

Ezzel együtt az ország imázsa ebből a szempontból nagyon kedvezőtlen, akkor is, ha az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátásunk csak az európai átlag kétharmada – tette hozzá.

Mit lehet tenni ennek az imázsnak a javításáért? – tettük fel a kérdést. Nincs semmi oka, hogy Magyarország ne menjen előre, ne vegye nagyon komolyan a klímaváltozást, a szén kivezetését, az épületek energiahatékonyságának javítását, az erdősödés jelentős növelését – mondta Kőrösi Csaba, csak néhány fontos feladatot említve az előttünk állók közül.

A műsor első felében beszéltünk a világpolitika legnépszerűbb fiatal sztárjáról, az aktivistáról, akinek hívó szavára sok millióan vonultak utcára világszerte, hogy nyomást gyakoroljanak a politikai és a gazdasági elitre. Bemutatjuk Greta Thunberget és a mozgalmat, amely még Barack Obama volt amerikai elnök szerint is megváltoztatja a világot. Interjút készítettünk Bauer Zsolttal, a globális klímaprojekt európai vezetőjével, Al Gore közvetlen munkatársával is, szintén a madridi klímacsúcsról.

A teljes adást itt hallgathatják meg:

2019. december 06. Lég-Kondi (2019. december 06., péntek 15:00)
46:26
00:00
Műsorvezetők: Fórizs Mátyás Szerkesztők: Árva Brigitta

 

 

 

Lég-Kondi
2019. december 06., péntek 15:00
Műsorvezető: Fórizs Mátyás