„Klubrádió
Esti gyors

Közel a tűzhöz - Kárpáti Iván jegyzete

7/05/2019 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Volt, aki végig vette a telefonjával a leszállást, látható a lángoló szárny, hallható a sikoltozás.

2019. május 07. Esti gyors-részlet - Kárpáti Iván jegyzete (2019.05.07.)
01:55
00:00
Megrázó képek, videók láthatóak a neten a vasárnapi moszkvai repülőgép szerencsétlenségről, amik alaposan megosztották a közvéleményt. 41 ember halt meg a kényszerleszállás közben, 37-en túlélték. Gyakorlatilag, akik hátul ültek, mind meghaltak, akik előrébb voltak, azok pedig úgy keveredtek le a gépről, hogy többnyire a hajuk szála sem görbült. Sőt - és itt következik az amire utaltam.

Volt, aki végig vette a telefonjával a leszállást, látható a lángoló szárny, hallható a sikoltozás. Tulajdonképpen már az ebédünknek sem kezdünk úgy neki, hogy ne fotózzuk le, ez ma már reflexnek számít, pár éve még ezen is hüledezhettünk volna. Ma már szemforgatásnak minősülne, szerintem. Jó, tehát ezen lépjünk is túl.

Most következzenek azok a képsorok, amin a túlélők poggyászokkal a kezükben sétálnak le a kifutópályáról, egy arra tartó teherautó még dudál is rájuk. Tehát miközben utastársaik fele a lángokban lelte halálát, ők a kacatjaikkal voltak elfoglalva, ahelyett, hogy segítettek volna – mondják sokan.

Nem szeretném megélni, hogy milyen lelki állapotba kerül valaki egy ilyen eset közben, ezért én most az ítéletet nem fogom kimondani. Az más kérdés, hogy a kapitány állítólag előbb hagyta el a fedélzetet, mint illő/kötelező lett volna, és volt olyan utaskísérő, aki segíteni próbált és maga is a tűz áldozata lett. Az pedig már egy egészen összetett problémához vezetne, hogy miként reagált volna egy nyugati társadalomban szocializálódott ember. A Hudson folyóra landoló gépről menekülők annak idején nem vittek magukkal semmit. Van összefüggés? Nem tudom, lehet.

Az viszont egyértelműen kiderült – és ebben szerintem biztos nincs különbség a Földön ember és ember között -, hogy függésünk a közösségi médiától, a biológiai vágy az azonnali visszajelzésre, egészen végletessé vált.

Kárpáti Iván jegyzete a 2019. május 7-i Esti gyorsban hangzott el. A műsorban egyébként Pető György pilóta is megszólal.