„Klubrádió
Reggeli gyors

Éjszaka a madár se járjon

24/04/2019 10:06

| Szerző: Klubrádió

Eddig sem sok repülőgépnek volt engedélye éjszakai repülésre, de a légitársaságok nem vették elég komolyan a ferihegyi szabályokat.

2019. április 24. Reggeli gyors - részlet 19.04.24. Bándi Gyula
05:09
00:00

Ferihegyen bevezetik az éjszakai repülési tilalmat, válhatóan augusztustól. Ez azt jelenti, hogy éjféltől hajnai 5 óráig, vagyis az úgynevezett mélyalvási időszakban nem szállhatnak le és fel repülőgépek. Az igazsághoz tartozik, hogy eddig is csak 6 gép közlekedhetett a jelzett órákban. Más kérdés, hogy regisztráltak 16-ot is, mert a gépek késtek, illetve a légitársaságok nem tartották be a menetrendet.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója jelezte, hogy rengeteg panasz érkezett hozzájuk a zajterhelés miatt. Ők már tettek is javaslatot, és ami máskor, egyéb ügyekben nem jellemző, most a főpolgármester és a kormány is gyorsan lépett.

Tarlós István az intézkedés, illetve az új szabályozás bejelentésekor közölte, hogy rendkívüli helyzetek azért lehetnek, amikor természetesen engedélyezni kell egy gép leszállását. Ezt Bándi Gyula is érthetőnek nevezte, hiszen időjárási viszonyok, kisebb-nagyobb meghibásodások miatt lehetnek késések, borulhat a menetrend. Az viszont fontos, hogy a légitársaságok úgy állítsák össze menetrendjüket, hogy figyelembe veszik a repülési tilalmat és aztán azt ne hanyagul, hanem szigorúan kezeljék. Amennyiben eltérnek tőle annak legyen következménye. Az ellenőrzést pedig ne a repülőtér üzemeltetője végezze, hanem valamilyen külső hatóság.

A nappali zajterhelés ettől még megmarad, de legalább az éjszakai nyugalmat megpróbálják biztosítani a repülőtér környékén.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.