„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Fagyasztott csirkével lövik a repülőgépeket

12/03/2019 12:08

| Szerző: Klubrádió

Az ember azt hinné, elég tágas a légtér, de bizony előfordul, hogy egy repülőgép madarakkal ütközik. Mennyire veszélyes egy ilyen találkozás?

 

2019. március 12. Ötös - részlet 19.03.12. Kránicz Balázs
12:32
00:00

A madarakat tekintik a legnagyobb veszélynek, amely a polgári repülést fenyegeti. Vajon tényleg így van-e? Erről érdeklődött Bódy Gergő az Ötösben. Kránicz Balázs szakújságíró egy 10 évvel ezelőtti történetet idézett fel, amikor is egy Manhattan fölött repülő gép ludakkal ütközött. Szerencsétlen madarak közül egy már bekerült a hajtóműbe, amely így leállt és nem is tudták újraindítani. A pilótának választani kellett, hogy megpróbál elvitorlázni egy távolabbi repülőtérre, vagy megpróbálja letenni a gépet a Hudson folyóra. Nos, az utóbbit választotta és csodával határos módon sikerült a landolás.

Azt lehet tehát mondani, hogy kis magasságban, 1000-1500 méterig valóban veszélyesek a madarak, különösen a repülőterek közelében. A futópályák mellett meglehetősen nagy zöld területek vannak, ezeket nagyon szeretik az ürgék, rágcsálók. Őket pedig a madarak. Így aztán az egyik feladat a kis mezei állatok befogása, elszállítása. A madarak elriasztására jó megoldás lehet a hangágyú, vagy ültető fák elhelyezése távolabbi helyeken.

Az új hajtóműveket úgy is tesztelik, hogy lehessen látni, mekkora kárt tesznek bennük a madarak. Amikor felpörög a hajtómű, akkor fagyasztott csirkéket lőnek bele speciális ágyúval, az egészet több kamerával felveszik, majd elemzik a felvételeket.

Hasonló veszélyforrást jelentenek a drónok is a legújabb időkben, bár a repülőterek környéke tiltott légtérnek számít ezeknek a szerkezeteknek.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.