„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Szabályok vannak, de a közlekedés bonyolultabb

9/03/2019 07:29

| Szerző: Klubrádió

A jogosítvány megszerzése fél évig is eltarthat. Érdemes alaposan megtanulni a KRESZ szabályait, különben elhasalhat a vizsgán.

2019. március 06. Élőben a városból 19.03.06.
39:57
00:00

Veszélyes helyszín a közlekedésben a zebra. A KRESZ részletesen szabályozza, kinek mi ott a teendője, mégis számos kérdés vetődhet fel. Pető Attila kreszprofesszor segített az eligazodásban az Élőben a városból 2.0 hallgatóinak. Az átkelőhelyet a gépkocsivezetőnek fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell megközelítenie és biztosítania kell a gyalogos zavartalan áthaladását. A gyalogosnak viszont meg kell győződnie, hogy ez a bizonyos zavartalan áthaladás biztosított-e, amennyiben igen, akkor a lehető leggyorsabban kell ezt megtennie.

Eddig világos. Csak: hogyan értékeljük azt, ha a gyalogos egy kétszer két sávos úton, ahol középen még járdasziget is van, balról tétován elindul, esetleg megtorpan, visszafordul? Egy hallgató azt is fölvetette, hozni kellene olyan szabályt, hogy három gyalogos indulhasson csak el, akkor legyen elsőbbségük.

Pető Attila arra hívta föl a figyelmet, hogy baleset esetén mindkét fél felelősségét vizsgálni szokták.

Sokakat érdekelt még a vizsgáztatás kérdése. E hónaptól egy magáncég vette át ezt a feladatot, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont. Pető Attila elmondta: három éve döntöget csúcsokat a vizsgázók száma, arra kell számítani, hogy a jogosítvány megszerzése fél évbe is telhet. Aki nyárra szeretne jogosítványt kapni, már elkésett. Még egy fontos tapasztalat: a vizsgán elhasalni főleg a KRESZ-hibák miatt szoktak, nem a vezetéstechnika miatt.

Fábián László interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Flickr.com