„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kovács Gergely: Fél évig azt hittem, hogy tisztességesen működik a XII. kerületi önkormányzat

7/11/2022 20:04

| Szerző: Klubrádió/szg

A Kutyapárt képzést indít a 2024-es helyhatósági választásokon induló önkormányzati képviselőjelölteknek, hogy megismerkedjenek az önkormányzat felépítésével, a közbeszerzésekkel, az építésügyekkel, a cégekről elérhető információkkal, közérdekű adatokkal – mondta Kovács Gergely, a Medián által 7 százalékra mért párt elnöke. Szerinte ez azért fontos, mert aki frissen bekerül egy önkormányzatba, nem látja át a működését. "Én például fél évig azt hittem, hogy tisztességesen működik a hegyvidéki önkormányzat" – mondta.

2022. november 07. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kovács Gergely - 2022.11.07.
13:51
00:00

Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnökét először a "Dézsi Csaba András városi tanuszodáról" kérdeztük. Elmondta, az eset viszonylag egyszerű, amikor a győri polgármester bezáratta a tanuszodát a szankciókra hivatkozva, azt mondta, hogy ez nem probléma, hiszen ő is a Dunában tanult meg úszni, tehát innen egyenes út vezetett oda, hogy a folyót nevezzék ki uszodának.

A Medián 7 százalékra mérte őket, ebben szerinte az ellenzék "sikerességének" is van szerepe. Beszélt a Kutyapárt munkájáról is, elmondta, nagy hiányosság volt, hogy bár nagyjából hatezer ember jelentkezett hozzájuk az elmúlt másfél évben, kevesen voltak, nem tudtak mindenkivel beszélni. Még ha kívülről nem is látszik, sokkal több kutyapártos akció és találkozó van országszerte – jelezte.

Abban van felelősségük, hogy aki jelentkezik hozzájuk, annak kitalálják, hogy miben vegyen részt, és az a pártnak is használjon, valamint a közösségépítést kell elvégezniük, ahogy minden pártnak. Szerinte nem az ismertebb politikusoknak kell "lemenniük vidékre", és megállniuk egy téren, majd ott nézelődniük, hanem helyben kell közösséget szervezni. Erre bármilyen akció jó, az a lényeg, hogy emberek megismerjék egymást, együtt csináljanak valamit, és ha ezt a munkát elvégzi valaki, akkor lesz olyan csapata, amellyel egy választáson is érdemben meg tud jelenni.

Képzés képviselőjelölteknek, majd civileknek

Nekik az önkormányzati választás a legfontosabb a közeljövőben. Kovács Gergely hangsúlyozta: elkezdtek egy képzést azoknak, akik indulnának kutyapártos jelöltként. Ebbe azért fogtak bele, mert az önkormányzat elég speciális terep, egy random ember nem sokat ért belőle elsőre. "Én például fél évig azt hittem, hogy tisztességesen működik a hegyvidéki önkormányzat" – mondta a XII. kerületi önkormányzati képviselő. Fél éves képzésükön az önkormányzat felépítésével, a közbeszerzésekkel, az építésügyekkel, a cégekről elérhető információkkal, közérdekű adatokkal, ezek elérhetőségével foglalkoznak. Ez a képzés egyelőre belsős program, de tervezik kinyitni, hogy aki szeretne utánanézni a városa, kerülete ügyeinek, az megtanulhassa az alapokat. Egy rendelet, testületi ülés jegyzőkönyve vagy építési szabályzat elsőre elég ijesztő, és a felületek se túl barátságosak, ahol ezek elérhetők, pedig nem túl bonyolultak. Szeretnék, ha minél több embernek meglenne ez a tudása az országban.

Mivel van néhány önkormányzati képviselőjük, annyi tapasztalatuk már lett az elmúlt három évben, hogy tudnak programot írni a választásra arról, hogyan kellene működniük az önkormányzatnak, ha azt szeretnék, hogy verseny legyen a közbeszerzéseken. És ne az legyen – folytatta –, mint a XII. kerületben, ahol "az elmúlt tíz ingatlaneladásból kilenc esetben egy érvényes ajánlat érkezett", vagy egy kulturális pályázatot hogy lehetne úgy kiírni, hogy ne adj' isten szakértők döntsenek a győztesekről, ne a testület. Ezt a részét megpróbálják komolyan venni, és ez elvárás is feléjük – tette hozzá. Ugyanis az volt a tapasztalata, hogy nem szabad az önkormányzatba úgy odaengedni képviselőket, ahogy általában teszik a pártok, hogy nem értenek semmit.

Kovács Gergely közölte, a hét százalékos mérés megtisztelő, elképesztő ahhoz képest, ahonnan indultak, és biztató, mert ezzel már bármelyik önkormányzatba be lehet kerülni kompenzációs listáról. A '19-es önkormányzati eredményeknél a párt elnöke nem is értette, miért szerepeltek olyan jól; a XII. kerületben például 13 százalékot kaptak átlagosan, pedig, ahogy önkritikusan megjegyezte, nem is csináltak olyan sok mindent. Most már raknak mögé teljesítményt és lesznek felkészült jelöltek is.

Inkább egyedül

Műsorvezetőnk megjegyezte, az összevontan megtartandó önkormányzati és európai parlamenti választáson is ott lesz a dilemma: az ellenzék csak akkor rúg labdába, ha együttműködik. Arra a kérdésre, hogy a Kutyapárt együttműködik-e másokkal vagy ragaszkodik ahhoz, hogy önálló entitásként egyedül indul, azt válaszolta: egyelőre inkább az utóbbit látja. Hozzátette: önkormányzati választásokon a civil szervezetek sok helyen elég erősek, lehet szó együttműködésről. Azt viszont nem szeretné, hogy csak a választáson működjenek együtt olyanokkal, akiket nem ismernek. Példaként visszatért a XII. kerületre, ahova öt ellenzéki képviselő került be, de hárman maradtak, mert a volt LMP-s elindult külön az országgyűlési választáson, az MSZP-s pedig "mióta megkapta a bizottsági helyet, amit szeretett volna, mindent megszavaz a Fidesznek". Velük nehéz lenne együtt dolgozni – fűzte hozzá.

A rezsiköltségeket érintő válságról azt mondta: le kellene győzni Oroszországot minél hamarabb, és akkor véget érne az egész. A gázárak pedig ott vannak, ahol a háború előtt, tehát nem hiszi, hogy hétszeres gázárat kellene fizetni egy-két hónap múlva is, ha meg igen, akkor a "világtörténelem legjobb gázszerződése", amit megkötött a kormány, talán mégse volt a legsikeresebb. 

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. november 07., hétfő 16:15
Műsorvezető: Bolgár György