„Klubrádió
A lényeg

Bár csökken a Fidesz népszerűsége, még mindig stabilan vezet

29/10/2022 10:13

A Republikon Intézet friss közvéleménykutatása szerint a Fidesz az áprilisi választások óta jelentősen vesztett szavazóbázisából, de még így is stabilan vezeti a rangsort a pártok között.

A pártpreferenciával rendelkezők közt a Fidesz áll az élen 48%-kal, ami 7%-os visszaesés az áprilisi választások óta. Növelni tudta népszerűségét a Demokratikus Koalíció, mely 12-ről 17%-ra tornászta fel magát, és a Mi Hazánk, amelyik 10%-ával már több mint kétszeresét hozza az áprilisi 4%-os mért adatoknak. Az MSZP 5-ről 6%-ra nőtt, az összes többi párt stagnált vagy csökkent.

Ha a teljes lakosságban vizsgáljuk ugyanezeket a számokat, akkor is hasonló képet találunk, a Fidesz (35%) mögött a DK (12%) áll, de a Mi Hazánkat (3%) előzi a Momentum (7%).

Ugyanakkor a biztos szavazók körében a Fidesznek abszolút többsége van: a válaszadók 51%-a mondta, hogy rájuk voksolna most. A DK-ra 16%, a Mi Hazánkra 9%, a Momentumra 8%, az MSZP-re 6%, a Jobbikra 4%, az LMP-re 3%, a Kétfarkú Kutyapártra 2%, a Párbeszédre pedig 1% szavazna egy mostani választáson.

A Republikon Intézet kutatása 1000 fős telefonos mintán készült október 19. és 24. között.