„Klubrádió
A lényeg

Pokorni: Leáll a XII. kerületi beruházás, amely az omlásról híresült el

27/09/2022 15:04

| Szerző: Klubrádió

Leáll a májusban beomlott Böszörményi úti épület helyére tervezett soklakásos ház építése – erről Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere beszélt az Index.hu szerint.

A polgármester azzal magyarázta a leállást, hogy a "fennálló viharos gazdasági helyzetre tekintettel most a testület úgy döntött, hogy lehúzzuk a vitorlákat, és megállunk a fejlesztéssel, ugyanis három bizonytalansági elemet is látunk". Ez a három bizonytalansági elem: az elszabaduló építőipari árak, az alapkamat növekedése, ami a projekt kezdetén még 0,5 százalék volt, most már 13 százalék.

Az is bizonytalan, hogyan alakulnak a négyzetméterárak a jövőben a XII. kerületben, ahol az sem ritka, hogy kétmillió forintot kell fizetni egy négyzetméterért a polgármester szerint. Így azonban „nehezen kalkulálható, hogyan alakul a fizetőképes kereslet a néhány év múlva értékesítendő lakásainkra” – tette hozzá Pokorni Zoltán. A polgármester az Indexnek azt is elárulta, hogy addig, amíg nem tudják folytatni az építkezést, a területen parkolót és közösségi kertet alakítanak ki.

Amikor az épület májusban beomlott, a bontás egy időre le is állt, ám júniusban folytatódott, júliusban pedig az új épület megkapta az építési engedélyt – áll az Építészfórum cikkében. A beruházást egy önkormányzati projektcég, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. irányítja, a terveket az A3 Építésziroda Kft. és a Value 4 Real Kft. készítette.

Májusban a Böszörményi úti 22.-ben lévő irodaház két felső emelete leomlott, megindult az utcafront irányába. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hatemeletes, bontásra ítélt épület darabjai az útra hullottak, több autó megrongálódott, de sérültet nem találtak. A kerület fideszes polgármestere akkor gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – amely többször foglalkozott az építkezéssel – Facebook-oldalán akkoriban azt írta: "Pokorni Zoltánék" ingatlanfejlesztési projektjéről van szó, amelynek szerintük nincs más célja, mint hogy "még pár milliárdot kilophassanak" egy bizonyos cégből.

(Kiemelt kép: MKKP)