„Klubrádió
Esti gyors

A Kutyapárt az első, amely megkapargatta a XII. kerület közbeszerzéseit, ezért kapott csak kis bírságot az önkormányzat

10/06/2022 23:22

| Szerző: Klubrádió/szg

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejelentése nyomán kimondta a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy XII. kerületi önkormányzat közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a kerületi közbeszerzésekre. Kovács Gergely, a párt társelnöke szerint azért ilyen alacsony a bírság, mert még senki nem kapargatta meg a kerület közbeszerzéseit, pedig, mint mondta, "sok-sok éve fixek a győztesek".

2022. június 10. Esti gyors / részlet, Kovács Gergely (22.06.10.)
05:51
00:00
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejelentése nyomán kimondta a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy XII. kerületi önkormányzat közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a kerületi közbeszerzésekre – tudatta a párt közösségi oldalán. A döntőbizottság az önkormányzatot hármszázezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke azzal kezdte, hogy a magyar közbeszerzési törvény szerint a nagyobb összegű közbeszerzéseknek nyíltnak kell lenniük, amelyeken bárki elindulhat, ha teljesíti a feltételeket. De van egy kivétel, és szerinte ez a korrupció melegágya, hogy építési beruházásoknál 300 millió forintos értékhatárig megtehetik önkormányzatok, az állam vagy állami cégek, hogy meghívnak öt olyan szereplőt, akit gondolnak. Talán a jogalkotó is problémásnak látta ezt, ezért beletettek olyanokat a törvénybe, hogy változtatni kelljen a szereplőket, ne lehessen mindig ugyanazokat meghívni.

Az adott történetben tavaly novemberben egy nap alatt három közbeszerzést írt ki a XII. kerületi önkormányzat és mindegyikre ugyanazt az öt céget hívták meg, erre született az említett bírság. Jelezte, ez a probléma messzebb megy, "az elmúlt 15 évben rendre ugyanazok a cégek nyerik a közbeszerzéseket a kerületben", van három cég, amely sokszor nyert már, egyet "veszíteni szoktak hívni", és bekerült egy újabb szereplő. Az említett, sose nyerő céget több mint tízszer hívta meg az önkormányzat és mindig rosszabb ajánlatot adott, mint a legjobb, tehát nagyon logikusnak tűnhetett a meghívása – fűzte hozzá a Kutyapárt társelnöke ironizálva.

Arról is beszélt, hogy 299 millió forint volt a nyertes ajánlat, 299,5 millió a második helyezett – Kovács Gergely szavai szerint ezzel eléggé kimaxolták a 300 milliót –, de a másik két induló 300 millió fölötti ajánlatot adott be, amivel eleve esélytelen volt. Vagyis két cég úgy adott be ajánlatot, hogy biztos nem nyerhet, de szerinte nem is ez számított, hanem az, hogy ki tudták pipálni a részvételt. Azt mondta, készít erről előterjesztést a testületi ülésre, és nagyon jó lenne, ha ezen a gyakorlaton változtatna az önkormányzat és elindulhatna több cég.

Kovács szerint meg kellene szüntetni ezt a 300 milliós szabályt a törvényben, mert eleve korrupciógyanús. Az önkormányzat egyébként azzal érvelt az eljárásban, hogy azért hívja meg ezeket a cégeket, mert őket ismerik. Erre a Közbeszerzési Döntőbizottság Kovács szerint elmagyarázta a határozatban, hogy "ez hülyeség", éppen az lenne a közbeszerzés lényege, hogy bárki elindulhasson, legyen verseny.

Azért ilyen alacsony a bírság, mert még senki nem kapargatta meg a kerület közbeszerzéseit. Úgy tudja, most büntette meg először a Közbeszerzési Döntőbizottság a hegyvidéki önkormányzatot, pedig "sok-sok éve fixek a győztesek". Reméli, hogy az önkormányzat felhagy ezzel a gyakorlattal, ha nem, és ugyanazokat a cégeket hívják meg, akkor ugyanúgy elküldik a döntőbizottságnak.

"Bocsánat, hogy egy poént se mondtam, majd legközelebb" – búcsúzott Kovács Gergely.

Esti gyors
2022. június 10., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János