„Támogassa
Reggeli gyors

Környezetvédelmi aktivista: A gödi polgármester hárítja a felelősséget

28/02/2024 13:08

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A múlt héten az Átlátszó írta meg, hogy 88 tonna mérgező oldószert bocsátott ki a gödi Samsung-gyár három év alatt, a dolgozókat pedig növekvő mértékben teszik ki rákkeltő nehézfémeknek. Kammerer Zoltán polgármester erre feljelentést tett, szerinte vagy rémhírterjesztés történt vagy környezetszennyezés – miközben utóbbi tényét hivatalos adatok bizonyítják. A Reggeli gyorsban Bodnár Zsuzsa aktivistával, az Átlátszó újságírójával beszélgettünk, arról is mesélt, hogyan küszködnek a hatóságokkal. 

2024. február 28. Reggeli gyors - részlet Bodnár Zsuzsa 2024.02.28.
09:28
00:00
A múlt héten írta meg az Átlátszó, hogy a gödi Samsung-gyár három év alatt 88 tonnányi magzatkárosító oldószert bocsátott ki a levegőbe, az üzemben pedig a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosát lehetett kimutatni, a dolgozók kitettsége ezeknek a mérgező anyagoknak pedig az évek során folyamatosan nőtt.

A cikkre néhány nappal később Facebook-oldalán reagált a tavaly megválasztott polgármester: Kammerer Zoltán szerint vagy környezetkárosítás történt vagy rémhírterjesztés, így aztán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Kevéssé tartja pozitívnak a polgármester lépését Bodnár Zsuzsa, környezetvédelmi aktivista, az Átlátszó újságírója, szerinte a felelősség elhárításáról van szó. Kammerer korábbi ígéreteiből, hogy megszüntetik a zajszennyezést, fellépnek a környezetszennyezés ellen, hogy monitoringrendszert építenek ki, még semmi nem valósult meg – hívta fel a figyelmet Bodnár a Reggeli gyorsban.

 
A Samsung SDI gödi elektromos járműakkumulátor-gyárának főépülete Gödön
 
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt   
 

Közben a környezetszennyezés tényét hivatalos adatok igazolják – vagyis érthetetlen, miért merül fel mint opció, hogy rémhíreket terjesztenek. A Samsung SDI gyárából, a több mint tízezer tonnányi szerves oldószerből 2021-ben 81,5 tonnányi került a levegőbe. Erre nincs magyarázat, ráadásul a mérgező anyag határértékét eleve rosszul, jogszabályellenesen állapították meg – mondta Bodnár. A Göd-ÉRT Egyesület egyébként független méréseket végeztetett a gödi kutak vízében 2022 tavaszán és kimutatható volt az MNP – ez az oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, a leginkább pedig várandós nőkre veszélyes, mivel károsíthatja a születendő magzatot – írta akkor az Átlátszó.

Amikor ezt a kútvízszennyezést a civilek jelezték a környezetvédelmi illetve a vízügyi hatóság felé, nem végeztek tényfeltáró vizsgálatot – így következő lépésként a rendőrséghez fordultak. Ott egy évig tartott a nyomozás, de a civilek által rendelt mérés hitelességét kérdőjelezték meg – és bár az ügyészség az egyesületnek adott igazat, az egésznek nem lett foganatja, ugyanis éppen elindult a gyár környezetvédelmi felülvizsgálata, az ügyészség pedig azzal érvelt, hogy az majd ezt a kérdést is tisztázza. Hát nem tisztázta, úgy adták ki a környezetvédelmi engedélyt, hogy nem is vizsgálták ezt a kibocsátást, de például a zajszennyezést sem – mondta el Bodnár. 

Az interjúban arról is szó volt, hogy azok a mértékű bírságok, amelyeket jelenleg kiszabnak akkumulátorgyárakkal szemben, nem alkalmasak arra, hogy változtatásra bírják a cégeket. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bodnár Zsuzsával
2024. február 28., szerda 7:42
Riporter: Para-Kovács Imre