„Klubrádió
Reggeli gyors

Életveszélyes akkuszemét ellen küzdenek a sóskútiak

22/02/2024 14:00

| Szerző: Klubrádió

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lesz a sóskúti akkumulátorfeldolgozó üzem, ez az a feldolgozó, amit egy településről, Alsózsolcáról már elüldöztek, és a sóskútiak is, meg a környező települések lakói is ezzel próbálkoznak. Az akkumulátorgyárak veszélyeit, a lakossági tiltakozás lehetőségeit Kormányi Zsolttal, a Sóskúti Civil Kör tagjával beszéltük meg a Reggeli gyorsban.

2024. február 22. Reggeli gyors - részlet 24.02.22. Kormányi Zsolt
13:19
00:00

"Gyűjtjük az aláírásokat, és eddig a település egyharmadát tudtuk ezzel elérni – mondta Kormányi Zsolt sóskúti aktivista; ha a Pest megyei település háromezres lakosságát nézzük, ez ezer aláírót jelent. – Én azt gondolom, hogy ez jelentős szám, és mindenki ellenzi, akit megkerestünk, mert senki sem szeretne veszélyes hulladékfeldolgozót a települése határában. Illetve a tárnokiakat is meg kell említenem, ők is fel vannak háborodva, hiszen a szélirány miatt gyakorlatilag ezek a szennyező beruházások őket még jobban érintik, mint Sóskutat. Minden érdinek, tárnokinak vagy pusztazámorinak ugyanolyan joga van részt venni a kérdésben szerintünk. Helyi szinten ennek nyilván senki se örül. Látjuk a hasonló tapasztalatokat, Szigetszentmiklósról, Bátonyterenyéről, tehát ott is múlt héten kerültek ki, hogy a zárt technológiának nevezett rendszerből hogyan kerülnek ki ezek a belélegezve halálos porok. Tehát ez semmiképpen sem olyan beruházás, ami lakott településekhez ilyen közel való, és Sóskúton nekünk igazából ipari övezetünk nincsen. Tehát a köznyelvben, ami Sóskúton van, az egy ipari park, de ez egy gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató övezet. Ide ilyen jellegű, veszélyes beruházásokat nem lenne szabad telepíteni véleményünk szerint."

Még nem kiemelt beruházás, várják az egyeztetést
Kedden jelent meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogszabálytervezetei között az a rendelettervezet, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított beruházások közé sorolná Sóskút négy helyrajzi számon fekvő területét, azt a helyet, ahova akkumulátorbontó-üzemet készülnek építeni. A tervezetre vonatkozó véleményeket, társadalmi vitát a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu címen lehet leadni még nyolc napig, utána minden bizonnyal kihirdetik.

Alsózsolcán 10 milliárd forintból tervezett akkumulátor-feldolgozót a szlovén Andrada Group, de a projekt megbukott a lakossági ellenálláson, a beruházás Sóskútra költöztetett változata pedig már 13 milliárd forintos befektetéssel számol. Selejtes és használt akkumulátorokból nyernék ki az értékes nehézfémeket, amit aztán az akkugyáraknak értékesítenek. Az első nekifutást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Szlovéniában azzal, hogy ez lesz minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyarországon, egyúttal az is kiderült, hogy a magyar állam a nagyvonalúan támogatott akkumulátoripari beruházásokhoz képest is gálánsabban a beruházás összértékének csaknem felével, 4,7 milliárd forinttal támogatja a projektet. Az Andrada befektetői között van a legnagyobb szlovén akkumulátorgyár is. Úgy fest, egész hálózatot hoznának létre feldolgozóüzemekből, hogy a koreai-kínai gyártók akkumulátorhulladékát helyben hasznosítsák. Sóskútnak és környékének a lakossága nem ok nélkül aggódik, hiszen a szakértők szerint a feldolgozás ugyanúgy jelentősen terheli a környezetet, mint a gyártás.

"Korábban már a polgármester is belengette, hogy ezzel a kiemelt beruházással gyakorlatilag olyan dolgokat is megtehetnek, ami nagyon megkönnyíti a kormányzat dolgát – tette hozzá a helyi aktivista. – Helyi civilként pedig volt egy része a csapatunknak, aki rögtön felvette a kapcsolatot a jegyzővel, illetve találkoztak a polgármesterrel is, illetve elkezdtük annak a jogi hátterét megkeresni, utánajárni, hogy ez most konkrétan mit is jelent a számunkra, milyen lehetőségeink vannak. A másik, amit elkezdtünk, az ugye, a kormányzat oldalán fönt van, hogy ezt a tervet, ezt a módosítási tervet, ami kiemelt beruházássá tenné, ezeket a területeket. Itt lehet véleményezni, úgyhogy ezt a véleményezést is elkezdtük civil oldalról."

Így húzná keresztül a sóskúti akkuberuházás népszavazását a kormány

A hatósági eljárásokat meggyorsítják ezzel a kiemeléssel. De még a jegyző sem tudta konkrétan, hogy ez mivel jár. "Van egy helyi népszavazási kezdeményezésünk, amit február 12.-én hitelesített a helyi választási bizottság - mondta még el. - Itt a fő kérdés az, hogy ez a kiemelt beruházássá tétel hatással van e a népszavazásra. Mi jelenleg azt gondoljuk, hogy nincs. Győrszentivánon volt már egy hasonló eset, ahol a kiemelt beruházás miatt a népszavazás nem valósulhatott meg, viszont mi nem konkrétan egy beruházásra kérdeztünk a népszavazásban, hanem a komplett akkumulátoripari tevékenységet, tehát a gyártást, feldolgozást, ott azzal kapcsolatban szeretném megkérdezni a helyi lakosságot, hogy ők szeretnék-e, hogy megvalósuljon a településen."

A társadalmi egyeztetésekben vannak fenntartásaik: "ennek a társadalmi egyeztetésnek, illetve az egész anyagnak van a neten egy hatásvizsgálati anyaga, most ők erre egy napot fordítottak - véleményezte. - Leírták, hogy 100 munkahelyet teremt, ugye ez a 100 munkahely is egy minimum kritérium ahhoz, hogy kiemelt beruházássá tegyék, mert most ez a 100 munka is nagyon kérdéses számunkra, hogy egyáltalán mi ez. Sóskút polgármestere korábban elmondta, hogy itt igazából még az aggastyánoknak és a bölcsődéseknek, illetve nincs is bölcsőde, de hát nyilván a bölcsődés korúaknak is, ha őrájuk vetítjük, még annál is több munkahely van a településen, tehát effektíve munkahelyhiány nálunk nincsen. Az egy főre jutó helyi iparűzési adónk az hatalmas, tehát igazából még iparűzési adóra sincsen szükségünk, ezeket mind megpróbáljuk leírni és kommunikálni a megfelelő minisztérium felé, akiknek ezeket a véleményeket el kell küldeni, de hát mi azt látjuk, hogy itt nagyon-nagyon sietősre veszik ezt az egész dolgot, és valamiért valakinek nagyon fontos, hogy ez a beruházás haladjon. Úgyhogy, hát igazából illúziók nincsenek, de mégis meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy a döntéshozókhoz mindenképpen eljusson a hangunk, lehetőleg ezen a területen is."

"Eléggé feszült hangulat volt a polgármesterrel való találkozásunkon – mondta König Ferenc polgármesterrel kapcsolatban. – Korábban König azt nyilatkozta, hogy őt az Andrada megnyugtatta, és ezzel a céggel már többször találkozott, tárgyalt, de sajnos az a tapasztalat, hogy a polgármesterben, ahogy mi látjuk, fel sem merülnek kétségek, pedig igazából a polgárokat védendő kérdések fel kellene, hogy merüljenek. Hanem ő úgy viszonyul ehhez, hogy ha a cég megnyugtatja, akkor nyilván ez jó beruházás lesz, és igazából ez a fő gondunk, hogy arról az oldalról nem látjuk, hogy ezek a kérdések felmerülnének, hogy az országban hasonló beruházásoknál mik történnek, illetve a lakosságot nyugtatgatja továbbra is. Tehát azt látjuk, hogy sajnos, ezeknek a beruházásoknak a pártján áll, illetve a népszavazási kérdést, amikor a testület feltette, öten szavazták meg, és ebben a polgármester nem volt benne. Szóval, azt látjuk, továbbra is az a probléma, hogy itt leginkább a beruházásoknak az ide hozatala és a vele járó pénz az elsődleges szempont, és az, hogy adott esetben ez milyen hatásokkal jár, az most másodlagos számára."

Veszélyes hulladékfeldolgozó mellé települ a bölcsöde Sóskúton

"Egy zárt technológiára hivatkoznak, de a termék biztonsági adatlapján az az első biztonsági mondat, hogy belélegezve halálos, és ők ebből az anyagból szeretnének első körben több tonnát tárolni, illetve előállítani, illetve hát maga a beérkező alapanyag, amit ehhez felhasználnának, az is a veszélyes hulladéknak minősülő, mindenféle akkumulátoripari hulladék, valamint használt akkumulátorok – tette hozzá. – Pont a napokban került ki egy videó erről, hogy Franciaországban ezek hogyan égtek le egy raktárban, tehát gyakorlatilag elolthatatlan, és hogy ez a helyi lakosságra nézve mit jelent. Na most, itt mondhatják azt, hogy ez egy zárt technológia, de sajnos azt látjuk, hogy ezek a zárt technológiák valójában csak papíron léteznek, és semmilyen monitoringot nem rendelnek hozzá ezekhez az üzemekhez, tehát évente csak egyszer ellenőrzik őket. Ebben az övezetben szeretne az önkormányzat bölcsődét létrehozni 800 méterre az üzemtől. Ezek sajnos nem olyan dolgok, hogy az ember jó szívvel engedi oda a gyerekét egy olyan üzem közelébe, ahol olyan porokat gyártanak, aminek az van a címkéjén, hogy belélegezve halálos. Ezeket zsákokban akarják tárolni, tehát már maga a tárolás is óriási probléma, illetve az is, hogy ez az épület, amit erre a célra megvettek, egy raktárépület, tehát ezt nem alapvetően a nulláról felépített technológia. Vagyis megkaptak egy raktárat, és a raktárépületben gondolták úgy, hogy akkor ők ezt a tevékenységet megvalósítják. Ezek az üzemek sajnos mindig könnyedén jutnak előre, sok esetben utólag, csak pereskedés útján tudjuk a hivatalokból is kiszedni ezeket az adatokat, és ez abszolút nem a helyi lakosság érdekeit képviseli, ahogy látjuk, ezek az eljárások mindig a cégek érdekeit védik."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors Kormányi Zsolttal, sóskúti aktivistával
2024. február 22., csütörtök 07.15
Műsorvezető: Selmeczi János, Herskovits Eszter