„Támogassa
A lényeg

A rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a gödi akkugyár egy ideig engedély nélkül működött

28/12/2023 14:45

| Szerző: Klubrádió

Lezárta az eljárást a Pest megyei rendőrség a gödi Samsung-gyár ügyében és megszüntette a környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyó nyomozást arra hivatkozva, hogy “a cselekmény nem bűncselekmény” – írta meg a hvg.hu a birtokába került csütörtöki határozat alapján.

Az ügyben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa októberben intézett írásbeli kérdést Polt Péterhez „Van-e felelőse a súlyosan környezetromboló gödi akkumulátorgyár működtetésének és a működés eltűrésének?” címmel, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, így indult nyomozás. Vadai felhívta a figyelmet arra, hogy a gödi Samsung-beruházás már 2018 óta működik, azt folyamatosan bővítik, és ennek során “több épület is engedély nélkül épült fel, a hatóság mégis kiadta rájuk a fennmaradási engedélyt, illetve legfeljebb nevetséges összegű bírságot szabott ki”.

Az ellenzéki képviselő főleg azt kifogásolta, hogy a helyszínen a második gyár építéséhez már egységes környezethasználati engedély megszerzését írták elő, a magas hőteljesítményű kazánok mégis a szükséges engedély nélkül épültek meg, majd 2020 végén működési engedélyt is kaptak.

Vadai jelezte, hogy csak ezután írták elő a teljes körű környezetvédelmi eljárást, de az addigra öt éve környezethasználati engedély nélküli gyár működését a vizsgálat idejére sem függesztették fel és nem is korlátozták. Ez pedig a DK-s képviselő szerint felvetheti a hivatali visszaélés, a vesztegetés, valamint a környezetkárosítás bűncselekményének gyanúját.

Az eljárást megszüntető rendőrségi határozatból az derül ki – írja a hvg.hu –, hogy a nyomozó hatóság a kazánok és az egységes környezethasználati engedély ügyében megállapította, hogy a közben folyamatban lévő szakhatósági eljárás lezárult, és az üzem 10 évre, 2033-ig megkapta a szükséges engedélyt.

A határozat szerint a szakhatóságként eljáró Pest megyei kormányhivatal illetékes ügyosztálya megállapította, a telephely II. üteme hőellátásának kialakítását csak az akkor még hiányzó egységes környezethasználati engedély birtokában kezdhette volna meg a beruházó, ennek ellenére az megépült és használatba is vették, bár a hatóság „a beruházóval többször közölte, hogy a már megépített tüzelőberendezéseket környezethasználati engedély nélkül használja”.

És bár valóban csak évekkel később kötelezték a beruházót a környezetvédelmi felülvizsgálatra, az végül december elsején lezárult, a Samsung-gyár pedig megkapta 2033 végéig a környezethasználati engedélyt, így ez ügyben a rendőrség szerint nem történt se mulasztás, se bűncselekmény.

„A környezetvédelmi hatóság részéről eljáró személyek szabályszerűen jártak el, bűncselekményt nem követtek el” – rögzítik a december 28-i rendőrségi határozatban, amely a visszamenőleges engedély nélküli üzemelésről pedig azt állapította meg, hogy a szakhatóság vizsgálat nem tárt fel a vizsgálat megindítását megelőzően olyasmit, ami környezetkárosítás bűncselekményére utalna.

(Kiemelt kép: MTI)