„Klubrádió
Megbeszéljük...

Korábbi Momentum-alapító: Rövid távon csak Dobrev Klárával lehet leváltani az Orbán-rendszert

12/12/2022 17:49

| Szerző: Klubrádió

Buzinkay György, a Momentum korábbi elnökségi tagja a napokban csatlakozott a DK-hoz, szerinte ma már egyértelmű, hogy a DK a legerősebb ellenzéki párt, a magyar politikai hagyomány pedig az, hogy a két oldalon egy-egy párt áll egymással szemben. Ezzel, valamint Dobrev Klárába vetett bizalmával indokolta pártváltását. 

2022. december 12. Megbeszéljük-részlet/interjú, Buzinkay György - 2022.12.12.
11:10
00:00

A politikus, aki a Momentum egyik alapító tagja volt, most úgy nyilatkozott a Megbeszéljük című műsorban, hogy szerinte a Momentum és a DK között tapasztalható nagyobb mozgás abból fakad, hogy „hasonló kultúrkör, hasonló szavazói kör” az, amit megszólít a két szervezet és hasonló céllal is jöttek létre. Buzinkay ezzel arra utalt, hogy a Momentumból a tavaszi parlamenti választás óta többen is átléptek a DK-ba. 

Mindkét pártnak az a célja tulajdonképpen a kezdetek óta, hogy az ellenzék meghatározó erejévé váljon. Ebben a versenyben ma már egyértelműen a DK-é a nyertes pozíció, ők vannak az élen – mondta a politikus.

 
 Dobrev Klára és Buzinkay György Forrás: Facebook
 

Az elképesztő április 3-i ellenzéki választási kudarc azt bizonyította, hogy az nem fog menni, hogy hat párt arról vitatkozik, kinek mekkora frakciója legyen – élt kritikával az ellenzéki összefogás felé.

Buzinkay szerint a magyar politika mindig is úgy működött, hogy mindkét oldalon volt egy-egy nagy párt, ami a saját oldalán irányította az eseményeket és annak vezetőjét adta. A kisebb pártok pedig vagy „igazodnak ezekhez az erőkhöz vagy örök ellenzékiségre vannak ítélve”.

Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője és a mögötte álló szervezeti háttér tudja legyőzni Orbán Viktort – mondta Buzinkay. Szerinte ma már egyre nagyobb szerepe van a személyiségeknek, a vezetőknek a politikában, nagyobb, mint például a pártszervezeteknek. Abban a döntésében, hogy átlép a DK-ba meghatározó szerepe volt Dobrev személyének.

Bolgár György, a Megbeszéljük műsorvezetőjének kérdésére, miszerint a Momentumban hiányolta-e a vezetőt, aki fel tudná venni a versenyt Dobrev Klárával, Buzinkay úgy reagált, hogy vannak a Momentumnak nagyon tehetséges politikusai, de ők hosszú távon érhetnek be. Legkorábban a 2030-as években van rá esély, hogy akár miniszterelnökké váljanak. Ráadásul a Momentum megfelelő párthátteret sem tud biztosítani jelenleg.

„Minél előbb le kell váltani azt a rendszert, amiben élünk” Ezért mindent meg kell tenni és „meggyőződésem, hogy ezt csak Dobrev Klárával lehet” - mondta a politikus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Buzinkay György
2022. december 12., hétfő 16.15
riporter: Bolgár György