„Klubrádió
Esti gyors

Klímakatasztrófa: az évszázad végére a civilizáció alapjai kerülhetnek veszélybe

5/07/2019 22:39

| Szerző: Klubrádió

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató szerint ha legalább három fokot nő az átlaghőmérséklet a globális felmelegedés hatására, az a civilizáció alapjait rengeti meg, nemcsak a vízhiány, az aszályok, az alapvető élelmiszerek megtermelésének nehézségei miatt, hanem ezek össztársadalmi következményei okán.

2019. július 05. Esti gyors / részlet, Ürge-Vorsatz Diána (19.07.05.)
07:16
00:00

Ürge-Vorsatz Diánát, aki a CEU oktatója is, arról kérdeztük, hogy egy svájci tanulmány szerint a faültetés lenne a legjobb megoldás a klímaváltozás ellen. Azt mondta: a faültetés valóban nagyon fontos, hiszen az egyetlen „technológia”, amelyet ma ismerünk a szén-dioxid megkötésére, az a fák fotoszintézise. Viszont amikor a fák lebomlanak, visszaengedik a megkötött szén-dioxidot, tehát ennek a fenntartásához újra kell telepíteni az erdőket.

A már bekövetkezett változásokat nem tudja visszafordítani egy ilyen szintű faültetés, talán lassíthatja őket. Nagyon kell figyelni arra, hogy másfél fokon tartjuk ezt a felmelegedést, vagy hagyjuk elszaladni, ahogy most a folyamatok mennek, az évszázad végére akár 3-4-5 fok irányába. Már csak ez az egy fok globális hőmérséklet-emelkedés is igen szélsőséges hatásokkal jár, ezt mutatták meg az elmúlt hetek hőséghullámai is.

 
globális felmelegedés (kép: pixabay)
 
 


Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha 3-3,5 fokot emelkedne az átlaghőmérséklet, Ürge-Vorsatz Diána úgy válaszolt: azt tudjuk, hogy egyre több lesz a nagyon erős vihar, az aszály, az elsivatagosodó, forróság miatt lakhatatlanná váló terület. Azonban ennek az össztársadalmi-gazdasági hatását nagyon nehéz megjósolni, mert sajnos a természeti erőforrásokért hatalmas küzdelem alakul ki, a vízkészletekért, földért,  „milliárdszámra” menekülnek majd el emberek a tengerpartokról, villámárvizes helyekről, és mindez ez súlyosbíthatja a már meglévő politikai feszültségeket.

Szerinte egyébként ahogy Magyarországon megjelent a nyugat-nílusi láz, egyre több hasonló járványra és kártevő-invázióra is számítani kell. Előbb-utóbb az országok nem fogják tudni megtermelni az alapvető élelmiszereket, erre figyelmeztetett minket már az idei hatalmas burgonyaár-emelkedés is. A civilizációnak valahol az alapjait fogják megrengetni ezek a változások hosszabb távon, az évszázad második felére; városok lesznek lakhatatlanná a hőségtől vagy az áradásoktól   – mondta.

Hallgassák meg az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva! (címlapi kép: Pixabay)

Esti gyors
2019.07.05., péntek 18:40
Műsorvezető: Herskovits Eszter