„Klubrádió
Reggeli gyors

Kinek jó az iskolaőrség?

4/08/2020 14:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A válasz erre az, hogy senkinek. A rendőrség sincs felkészülve a feladatra, a rendőrök félnek a gyerekektől.

2020. augusztus 04. Reggeli gyors - részlet 20.08.04. Dávid Tibor
06:23
00:00

Százhúsz órás továbbképzést kapnak azok a rendőrök, akiket iskolaőri feladatra vezényelnek át. Bár a főkapitányság állítja, hogy csak toborzásról van szó, nem átvezénylésről, ami önmagában is gyanús. Nem csak a hivatásos állomány tagjai aggódnak, hanem a családtagjaik is, - állítja Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkár-helyettese. Hiába, mert a 2015-ös szolgálati törvény kimondja: a rendőröket szolgálati beosztásuk meghagyása mellett, évente négy hónapra beleegyezésük nélkül is átrendelhetik „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”. Évente egy hónapig pedig beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetők más feladatkörbe.

Amit most kínálnak, az egy lebutított rendőri munka – mondja Dávid Tibor, de hozzáteszi, hogy nem jó ötlet erre a feladatra átvezényelni tapasztalt rendőröket, akikre a tényleges, és komolyabb bűnüldözésben lenne szükség.

Pedagógus szakemberek pedig azt hangsúlyozzák, hogy nem rendőri eszközökkel kellene kezelni  a problémát, hanem több, és jobban fizetett szakemberre lenne szükség az iskolákban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.08.04. 06:00
Műsorvezető: Dési János