„Klubrádió
Reggeli gyors

Keményebb lesz a kormánnyal, ígéri az orvosi kamara új vezetése

2/12/2019 13:10

| Szerző: Klubrádió

Az orvoskamara elszakadt a betegektől, de még az orvostársadalomtól is. Az új elnök párbeszédet ígér a kollégákkal, a kormánnyal és a betegekkel. Tisztességes körülmények között gyógyulni. Ez lesz az irány.

2019. december 02. Reggeli gyors - részlet 19.12.02. Kincses Gyula
06:22
00:00

Éger Istvánt, aki 16 évig vezette a Magyar Orvosi Kamarát, elsöprő többséggel váltották le a szombati küldöttgyűlésen. 120 szavazatot kapott, az új elnök 202 voksot. Az eredmény kihirdetését vastaps és üdvrivalgás fogadta a beszámolók szerint. Kihívója, Kincses Gyula eredetileg fül-orr-gégész, a rendszerváltás idején az MDF országgyűlési képviselője lett, majd államtitkár, de vezette az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet is. Legutóbb az Újratervezés nevű orvoscsoportban dolgozott.

Az új elnök szerint a kamara tévúton járt, foglalkozott ugyan például a béremeléssel, de úgy tűnt, hogy a tagság van a kamara elnökségéért, és nem az elnökség a tagságért. Megjegyzendő, hogy a kamarai tagság az orvosoknak kötelező. Az Éger István vezette társaság elszakadt az orvostársadalomtól, s ami még nagyobb baj, a betegektől. Ezen a helyzeten akarnak most változtatni. Kincses Gyula kollektív vezetést ígér. Látványos első lépéseket nem tervez, mert szerinte nem tűzoltásra van szükség, hanem megalapozott, átgondolt szakmai munkára.

Arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy a betegek és az orvosok nem ellenérdekelt felek, közös érdekük az, hogy az emberek tisztességes körülmények között tudjanak gyógyulni. Az új vezetők célja az orvostársadalom becsületének helyreállítása. Rendet akarnak tenni a szakmán belül és azokat, akik etikátlanul viselkednek, kivetni maguk közül.

A kormánnyal való tárgyalásokon keményebben fognak fellépni, a reformokban pedig együttműködésre törekszenek. Bár Kincses Gyula szerint az eszköztáruk eléggé korlátozott, mindent meg akarnak tenni azért, hogy a szakmapolitikának érdemi szereplői, alakítói legyenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2019.12.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor