„Klubrádió
Reggeli gyors

„Kímélni kellene az egészségügyi dolgozókat, és nem erőltetni a nyitást”

8/04/2021 12:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint gazdasági nyomás állhatott a szerdai részleges nyitás hátterében, hiszen a járványügyi adatok ezt nem támasztják alá. Kímélni kellene őket és nem erőltetni a nyitást – hangsúlyozta. Hozzátette: hiányolják a járványügyi intézkedések közül a kötelező maszkviselést a munkahelyeken és iskolákban.

2021. április 08. Reggeli gyors - részlet 21.04.08. Soós Adrianna
08:34
00:00

Kibírja az egészségügy, ha nyit a kormány, miközben valahol a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsa körül járhat az ország? – kérdeztük Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét.

Azt mondta: rendkívül riasztók az adatok, amelyeket nap mint nap látni. Arra a kérdésre, hogy mi indokolhatja a nyitást, úgy válaszolt: a gazdaság nyomása, amely leginkább a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről fogalmazódott meg az elmúlt időben, hogy a vállalkozók, akik nem vagy alig jutnak bevételhez az elmúlt időben, nagyon szeretnék, hogy a lehetőségeik bővüljenek.

Más érdemi indokot nem lát a nyitás mögött, mert a járványügyi adatok nem támasztják alá. Nagyon aggódnak az egészségügyi dolgozók miatt, akik már most óriási terhelésnek vannak kitéve, és ha ez nem csökken, akkor egyre többen közülük már nem a koronavírus, hanem pszichés és pszichoszomatikus betegségek miatt fognak kiesni a munkából. Kímélni kellene őket és nem erőltetni a nyitást – hangsúlyozta.

Ha tovább növekszik a beteglétszám – márpedig nem látnak érdemi csökkenést jelenleg a kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számában –, akkor egyre több beteg jut egyre kevesebb emberre. Ha pedig túl sok a beteg és túl kevés az ápoló, akkor az a halálozások számában is megmutatkozhat, hiszen így időnként csak egy perc áll rendelkezésre áll ahhoz, hogy változtassanak egy beteg kezelésén, és jóval nehezebb észrevenni azt a pillanatot, amikor be kellene avatkozni – mondta. A járványügyi intézkedések közül hiányolják, hogy nincs kötelező maszkhasználat a munkahelyeken és az iskolákban sem. 

Az iskolákról azt mondta: még ha a pedagógusok védettsége megvalósulna (ami nem fog, hiszen attól, hogy beoltják őket, nem lesznek védettek egy-két napon belül, és nem is mindenkit oltanak be), a gyerekeket akkor se oltják. Sokan nem engedik iskolába a gyereküket, de itt is van kettősség, hiszen a szülőknek is fontos a megélhetésük miatt, hogy visszamenjenek dolgozni. Ezt a kormány áthidalhatná, ha jövedelempótló támogatást adna nekik – jelezte Soós Adrianna.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2021. április 08., csütörtök 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre