„Klubrádió
Reggeli gyors

A kisebb üzletekben nagyobb a fertőzésveszély

7/04/2021 13:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A boltnyitások mellett életbeléptetett létszámkorlát betartása nagyobb üzletek esetében nem jelent akkora problémát, mint kisebb alapterületen működő boltokban. Karsai Zoltán szerint a kisebb üzletek alkalmazottait aligha lehet felkészíteni arra, hogy az adott esetben erőszakos vevőkkel betartassák a korlátozásokat. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt is hozzátette, hogy nem az ellenőrzés miatt igyekeznek majd a dolgozók betartani a szabályokat, saját elemi érdekük, hogy minél inkább csökkentsék a fertőzés kockázatát.

2021. április 07. Reggeli gyors - részlet 21.04.07 Karsai Zoltán
09:14
00:00

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy elértük a 2,5 millió ember beoltását. A miniszterelnök videóüzenetében azt mondta, "holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások".

A boltok, fodrászatok, kozmetikák, a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendeletben foglalt különleges szabályok szerint működhetnek.

Karsai Zoltán a Reggeli gyorsban beszélt a nyitás várható következményeiről. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint hamarabb következett be ez, mint ahogy arra készültek, az eddigi beosztások felborultak, hiszen mától este 9:30-ig tartanak nyitva az üzletek.

Nagyon nagy sorbanállásokra, vásárlási pánikra mégsem számít. A kisebb üzleteknél elképzelhető, hogy problémát jelent majd a létszámkorlát. Karsai azzal érvelt, hogy egy kereskedelmi alkalmazott felkészítésébe nem tartozik bele, hogy konfrontálódjon egy erőszakos vevővel, aki a szabályokat megszegve akar belépni a boltba, míg a nagyobb boltokban van erre szerződtetett biztonsági szolgálat. Azt is hozzátette, hogy a létszámkorlát ellenőrzésére sor kerülhet ugyan, de az üzletek saját érdeke is, hogy az vásárlóikat, alkalmazottaikat, ne veszélyeztessék.

Koronavírus - Fertőtlenítés egy étteremben
Fotó: Balogh Zoltán
 

Az élelmiszerboltok számára nem jelent problémát a nyitás, hiszen forgalmuk inkább erősödött a lezárások alatt, így alkalmazottaik többségét megtarthatták. Más kérdés, hogy azon a boltok, amelyek március 8. óta zárva tartani kényszerültek, hány alkalmazottnak mondtak fel, és hogy tudnak-e egykori, vagy új alkalmazottakat behívni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben a munkáltatók sem tudnak sokkal többet tenni annál, hogy fertőtlenítőt helyeznek el a bejáratoknál, valamint szükség esetén üzlet szabályzataként korlátozzák az üzlethelyiségben tartózkodók számát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Karsai Zoltánnal
2021.04.07.. szerda  7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert