„Köszönjük,

Teltház a Szent Ferenc Kórház Covid-rehabilitációján - egyre több a posztcovidos fiatal

7/04/2021 11:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Nem csak a koronavírusos megbetegedések, de a betegséget követő panaszok is megszaporodtak. A tünetek közt ízérzés- és szaglászavar, száraz köhögés, szívproblémák, ízületi gondok is megjelenhetnek, továbbá akár pszichés zavarok is kialakulhatnak. A Szent Ferenc Kórházban, ahol tavaly óta működik Covid-rehabilitáció jelenleg telt ház van.

A múlt héten az ambuláns rehabilitációt is elindították a koronavíruson átesett betegek számára a Szent Ferenc Kórházban, ahol tavaly óta működik Covid-rehabilitáció. Toldy-Schedel Emil, az egyházi intézmény főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, hogy egyre több fiatal jelentkezik náluk poszt-Covid-tünetekkel: jelenleg telt ház van a Covid–19 utáni rehabilitációs részlegen – írja a Telex.

Az ambuláns rehabilitációt részben otthon, részben nappali kórházi ellátás keretein belül végzik. Toldy-Schedel Emil szerint a poszt-covidosok most egyértelműen a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, és sokkal összetettebbek a tünetek is:

- ízérzés- és szaglászavar,
- száraz köhögés,
- szívproblémák,
- ízületi gondok is megjelenhetnek,
- továbbá akár pszichés zavarok is kialakulhatnak.

A főigazgató szerint eleinte kb. a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid-szindrómát, mostanra ez azonban inkább már 30 százalék körüli. A számok emelkedése valószínűleg nemcsak annak köszönhető, hogy többen betegedtek meg, hanem annak is, hogy a tünetek egy része akár hónapokkal később alakulhat ki, másfelől pedig egyre több állapotról tudják biztosan, hogy az a Covid-fertőzés következménye.

Kedden nyilatkozta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Velkey György azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy kétszer-háromszor annyi gyerek került kórházba, mint a járvány korábbi szakaszaiban, de a felnőttekéhez hasonló súlyos állapot nagyon ritka.