„Klubrádió
Megbeszéljük...

KFG: új szemlélet kell a sérelmi nacionalizmus helyett

9/08/2019 17:53

| Szerző: Klubrádió

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa szerint ki kell találni egy új narratívát a kormány által képviselt sérelmi nacionalizmus, a „mindenki minket bánt” (Soros, Brüsszel) ideológiája helyett, pozitív szemléletet kell szembeállítani ezzel.

2019. augusztus 09. Megbeszéljük / részlet, Kerpel-Fronius Gábor (19.08.09.)
13:45
00:00

Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum volt főpolgármester-jelöltjét is arról kérdezte Bolgár György, hogyan lehetne fogást találni az Orbán-rendszeren.

Másokhoz hasonlóan ő is úgy véli, nincs egy kizárólagos megoldás, sok mindennek az együttes hatása kell, és az önkormányzati választás lehet az első lépés. A NER egyik legfőbb problémája szerinte, hogy az egész egy monolit utasítási lánc a miniszterelnöktől a legkisebb település polgármesteréig, és néhány nagyvárost leszámítva ez a lánc nem szakad meg, nincs ellensúly.

Ez már nem liberális demokrácia, amikor Orbán Viktor illiberális demokráciáról beszél, akkor komolyan gondolja, hogy ki kell iktatni a fékek és ellensúlyok rendszerét, hogy hatékonyabb működést érjenek el. Pedig ez az egyik alapvető hazugsága, hogy egyáltalán nem hatékonyabb, mint az állítólag vitákkal tarkított liberális demokrácia. Ráadásul az államot használják az európai pénzek megszerzésére, magánzsebekbe juttatására.

 
Kerpel-Fronius Gábor
 Facebook
 

Szerinte a Fidesz meg fogja próbálni az ellenzéki önkormányzatok vezetőit nehéz helyzetbe hozni, de ahogy Pikó András (a VIII. kerületi civil polgármesterjelölt, aki jelöléséig a Klubrádió munkatársaként dolgozott - a szerk.) is elmondta, a fideszes önkormányzatokban nagyon sok pénz megy el arra, hogy a Fidesz szervezetét táplálják. Ha ez nem lesz, jobban tudnak gazdálkodni. És az egyik legfontosabb, hogy módszeresen dolgozni kell, kiépíteni a kapcsolatokat civil szervezetekkel, pártokkal, növelni a társadalmi támogatottságot.

Kerpel-Fronius Gábor hangsúlyozta: ki kell találni egy új narratívát, amely a sérelmi nacionalizmus, a „mindenki minket bánt” hangulatát, a nemzeti veszélyeztetettség, a folyamatos, migránsokkal, brüsszeli támadásokkal szembeni félelem érzését valami pozitívvá tudja átalakítani. Egy olyan pozitív történetté, amely meggyőzi az embereket, hogy ha megszabadulunk ettől a „jaj, nagyon félünk és kiabálunk a sötétben” típusú politizálástól, akkor Magyarországnak jobb lesz, mint ez a folyamatos konfrontáció mindenkivel. Ez szerinte nem egyszerű munka, sokan dolgoznak rajta. Le kell írni, hogy miben élünk, mit akarunk elérni és milyen út vezet oda.

A korrupcióról és átláthatóságról sokat beszélünk, annyira, hogy valakinek a könyökén jön ki. De ha utazunk a 3-as metrón, ahol még melegebb van, mint a felújítás előtt, mert rossz minőségűek a metrókocsik, kevesebb a nyitható ablak és nincs légkondi, akkor kiderül, hogy mennyi gyanús ügylet van a háttérben, és ezek milyen kézzelfogható körülményekhez vezetnek. Még akkor is hátrányos ez a rendszer, ha valakik éppen anyagilag a haszonélvezői, de ha véletlenül van egy rossz lépésük és kicsúszik alóluk a talaj, a szociális háló nagyon meggyengült, ha valami vitájuk van az állammal, akkor nagyon kevés olyan fórum van, amely megvédi őket. Ezeket az élményeket közel kell hozni az emberekhez.

Azt is végig kell gondolni 2022-ig, a következő országgyűlési választásig, hogy mit lehet kezdeni az alaptörvénnyel, az oligarchákkal, a magánkézben lévő propagandával.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük 
2019.08.09. 17:15
Műsorvezető: Bolgár György