„Köszönjük
Megbeszéljük...

Kéri a homofóbtörvényről: Orbánék azt gondolják, hogy ennyire buta a magyar nép

2/07/2021 23:58

| Szerző: Klubrádió/szg

Kéri László azt mondta: a homofóbtörvény nemzetközi hatása „rohadt nagy lett”, és szerinte ezt nem kalkulálták be a kormánypártban. Valószínűleg megrémültek azon, hogy a nemzetközi közösség részéről erős, felháborodott reakciók érték őket, de ezt átfordították a hazai kampányba, előadhatták, hogy „a magyar kurucos mentalitás egy szál karddal is szembeszáll a nyugati homoszexuális falanxszal”. Úgy látja, Orbán és a mögötte lévő kampánystáb azt gondolja, hogy ennyire buta a magyar nép, és a saját tábor is beveszi ezt a mesét a világösszeesküvésről. Szerinte viszont nem hülye a konzervatív jobboldali tábor sem.

2021. július 02. Megbeszéljük / részlet, Kéri László (21.07.02.)
25:30
00:00

Kéri László politológust a Fudan Egyetemről és a homofób törvényről kérdeztük. Azt mondta: volt egy nem szándékolt botrány, amit a kormány igyekezett a legnagyobb titokban tartani. Ma már tudhatjuk, amit nem tudhattunk jó ideig, hogy a Fudan Magyarországra telepítése egy 3-4 éve kezdődött tárgyalássorozat végeredménye. Aztán ez kipattant májusban, amikor a maradék független médiából kiderült, hogy a magyar államnak kell fizetnie, és a Diákváros területére szánják, amivel egy csapásra be tudnak tenni a fővárosi önkormányzatnak is.

A Fudan-ügy szerinte két síkon mozog. Orbán „örökös mániája”, amit Tusványoson pedzegetett évekkel ezelőtt, hogy Magyarországnak az éleződő Amerika-Kína konfliktusban nem kellene letennie a voksát, hanem baráti viszonyt kellene ápolnia mindkét féllel. Ez aztán „addig silányult”, hogy csak a magyar kormány vétózott az EU Kínát elítélő nyilatkozataival szemben, és csak a magyar kormány vállalta be azt a képtelenséget, amit a Budapest-Belgrád vasút finanszírozása jelent. Június elején volt egy nagyszabású tüntetés a Fudan ellen, amelyet a politológus felemelő, vidám társadalmi akciónak nevezett, többségében fiatal résztvevőkkel. Ez az ügy még a Fidesz-szavazók többségének se tetszik.

Ezért a kormány valami lázas tevékenységbe kezdhetett júniusban, hogy „mi a túrót csináljunk ezzel, mert bázist vesztünk, adut adtunk az ellenzék kezébe”. Akkor találhatta ki valaki, hogy „Viktor, itt ez a homofóbia, erre mindig kapható a magyar nép egy része, próbáljuk meg ezt!”. Ekkor, június közepén jött a fordulat, amikor már szinte ráégett a Fideszre a botrány, hogy előhozták a semmiből a pedofiltörvényt, amit aztán abba a keretbe helyeztek, hogy „a nemzetvédelem fontos eszköze a gyerekeket megvédeni a nemi identitásukat megzavaró propagandától”.

Hogy ki találja ki ezeket, azzal kapcsolatban jelezte, számára a Habony és a Rogán gyűjtőfogalom, mert gondosan lehalásszák azokat a terhelhető, tehetséges, időnként több nyelven beszélő, ambiciózus, szilárd világképpel nem rendelkező fiatalokat például a Pázmányról, akik nagy fizetést vagy magas posztot kapnak a semmiből, pár év alatt helyettes államtitkárok is lehetnek. Hozzátette, a Gyurcsány-kormány figyelmét annak idején megpróbálta felhívni a tehetséges fiatalokra, de kudarcot vallott.

Kéri László azt mondta: a homofóbtörvény nemzetközi hatása „rohadt nagy lett”, és szerinte ezt nem kalkulálták be. Tudhatták volna, hogy Németországban teljesen másképp ítélik meg a „sunyiskodást” az ilyen kérdésekben – utalt Petry Zsolt kapusedző ügyére, és röhejesnek nevezte, hogy kormányzati szinten védték meg. Az a közeg egészen másképp érzékeny ezekre a kérdésekre, mint a magyarok. Ehhez képest pont az Eb idejére időzítették ezt az úgynevezett pedofiltörvényt. 48 óra alatt jutott el az ügy az európai politika legmagasabb szintjére, a kormányfők, az Európai Bizottság, az Európai Parlament köreibe. Olyan szintű zavar lehet Orbán és Szijjártó körül, olyan alkalmatlan emberek lehetnek mellettük, akik ugyan ki tudnak találni álproblémákat hazai színtéren, de nincs nemzetközi ismeretük, ha ilyen tanácsokat adnak a főnökeiknek.

Szerinte itthon tudnak belőle hasznot húzni. Valószínűleg megrémültek azon, hogy a nemzetközi közösség részéről ilyen erős, felháborodott reakciók érték őket, de ezt átfordították a hazai kampányba, előadhatták, hogy „a magyar kurucos mentalitás egy szál karddal is szembeszáll a nyugati homoszexuális falanxszal”. Ezt a menekültügy idején alapozták meg, és most az úgynevezett nemzeti konzultáció egyik kérdésébe összeterelték a választópolgároknak az egészet. „Drága magyar állampolgár, akarod-e, hogy a Soros által felbérelt homokos csoportok brüsszeli háttérrel alázzák meg szent hazádat, amely Trianon után csak ennyit tudott megmenteni 1100 év örökségéből?” – fogalmazott, karikírozva a kérdést. Amit demagógiának, arcátlan, pofátlan hazudozásnak nevezett.

Úgy látja, Orbán és a mögötte lévő kampány-nagyüzem azt gondolja, hogy ennyire buta a magyar nép, és a saját 2,5 milliós tábor is ennyire ostoba, hogy elhiszi, hogy „b*zik, zsidók, Soros, liberálisok, Brüsszel, Európa, mind a tősgyökeres, magyar nemzeti jelleg megrontására szerveződő világösszeesküvés”. Bár nagyon kockázatos jósolni, Kéri László szerint nem ilyen hülye, nem ennyire megvezethető, tájékozatlan a konzervatív jobboldali tábor sem. De meg fogják próbálni, mert az elmúlt 11 évben meg azt tanulták, hogy mindig mindent megesz a saját bázis. Viszont sokat változhatott a világ azalatt a másfél év alatt, amíg az emberek bezárkózva híreket fogyasztottak, és ennek a hatásait még nem ismerjük.

Beszélt arról is: legalábbis 2018 ősze óta azt várja az ellenzéktől, hogy legyen saját kormányzati szintű, érvényes mondandója, ne a Fidesz hibáihoz tapadva próbálja elmondani a magáét. Problémának tartja azt is, hogy megint a személyi kérdések és a háttéralkuk kerültek előtérbe. Június elején megjelent a hat párt közös programja, ott elég értelmesen leírták a vázlatát annak, hogy mit gondolnak a jövő Magyarországáról, és nem érti, miért nem ezt bontják ki jobban, egységesen fellépve. Ha nem ezzel foglalkoznak, a politológus szerint nem fogja nekik elhinni a többség, hogy versenyképes kormányzati alternatívát jelentenek – vélekedett Kéri László.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. július 02., péntek 16:35
Műsorvezető: Bolgár György