„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hegedűs: Orbán ezt nagyon benézte, a világ nagyot változott

25/06/2021 17:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az EU-s vezetők példátlan össztüze alá került Orbán Viktor a homoszexualitást a pedifíliával összemosó törvény miatt  Hegedűs István szerint. A Magyarországi Európa Társaság elnöke nem tudja, hogyan próbálja kezelni a helyzetet a miniszterelnök.

2021. június 25. Megbeszéljük - részlet 21.06.25. Hegedűs István
10:41
00:00

Precedens nélküli, hogy az Európai Unió prominensei ilyen egységesen fejezzék ki rosszallásukat egy tagállam, jelesül Magyarország antidemokratikus homofób törvényével kapcsolatban – véli Hegedűs István.

A Magyarországi Európa Társaság elnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy ez a megbélyegző retorika szembe megy az uniós szerződés alapjogokat deklaráló második cikkelyével, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

"Ez volt az első alkalom, amikor egymás után Orbán szemébe mondták, hogy amit csinál, az elfogadhatatlan és borzasztó" – mondta Hegedűs, hozzátéve, hogy az uniós vezetőknek elegük van Orbán Viktorból.

Az események tükrében úgy látja, hogy Orbán nem vette észre, hogy mennyire megváltozott a világ. A melegjogok mellett, a  kisebbségek, a nők jogai fundamentális kérdéssé váltak uniós szinten. Orbán hibát követett el, félreértette a nyugati kultúrát.

A következményekkel kapcsolatban bizonytalan Hegedűs. Orbán megpróbálhatja látszólag módosítani a homofób törvényt és kimagyarázni a dolgot a híveknek, hogy "a lényeg azért marad", vagy kivár, mely esetben az Európai Bíróság bizonnyal kimondja, hogy a homofób törvény szembemegy a második cikkellyel.

Forrás: Flickr.com
Fotó: Andras D. Hajdu
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hegedűs Istvánnal
2021.06.25., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György