„Klubrádió
Klubdélelőtt

Ha heteró lennék, akkor is kritikus lennék az Orbán-kormánnyal

26/06/2021 11:59

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendégei voltak: Szávai Géza író, Bujáki László festő, Visky Ábel filmrendező, Révész Sándor énekes, Dr. Lamm Vanda jogtudós és kollégánk, Nádasdy Ádám, nyelvész.

2021. június 26. Klubdélelőtt (2021. június 26., szombat 09:00)
157:56
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00 Szávai Géza író, legújabb könyvének címe: Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban. „Fontos szerepe volt Mészöly Miklós–Polcz Alaine házaspárnak az életünkben. Számomra életmentőnek bizonyult, hogy Mészöly szerzett nekünk Kisorosziban egy faházikót, az övék szomszédságában. Pénzt is adott kölcsön. Lett egy búvóhelyem Budapest közelében.”

Szávai Géza, Polcz Alaine és Mészöly Miklós
 
Szávai Géza, Polcz Alaine és Mészöly Miklós
 

9.30 Bujáki László festőművész: „Salvador Dalí szokta mondani, hogy a dilettáns az másol, a profi az lop… hoztak hozzám egy nagyon rossz állapotú festményt, hogy becsüljem meg az árát. Letisztítottam és valami olyan lenyűgöző színek jöttek elő, hogy nem bírtam a véremmel, és próbáltam megfesteni. Hát valami egész más jött elő, de izgalmas pár órát adott számomra... Mégsem vagyok büszke magamra, de jól szórakoztam…”

10.00 Visky Ábel rendező Mesék a zárkából dokumentumfilmje a büntetésüket töltő apák meséiről szólnak, amelyekből mesefilmek is készülnek majd – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába.

10.30 Révész Sándor a Generál és a Piramis énekeseként írta be magát a magyar rocktörténetbe, az utóbbi évtizedekben jórészt elvonultságban él, időnként jelentkezett szólólemezekkel, alkalmanként még a Piramis is összeállt, mellette a Rock and Roll Közlegények nevű triójával rendszeresen koncertezik, 2016-ban Závodi Jánossal, a Piramis-gitárossal és fiatal zenészekkel még egyszer kedvet érzett a Piramis-dalok hű előadásához Piramis évek címmel. A Kölyök becenévre hallgató énekest születésnapján köszöntöttük.

11.00 A Magyar Tudományos Akadémia 2016 májusában a közgyűlésén foglalkozott a kutatónők tudományos előmenetelének kérdésével, majd még abban az évben egy kerekasztal-beszélgetést rendeztek „Nők a tudományban” címmel. Ezt követően 2017 elején megalakult a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága, amelyik egyik fő feladatának tekinti, hogy a női akadémikusok alacsony számával összefüggő problémákra megoldást találjon. Vendégünk Dr. Lamm Vanda, jogász, jogtudós, egyetemi tanár volt.

Dr. Lamm Vanda
 
Dr. Lamm Vanda
 

11.30 Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító az elfogadott, eredeti célkitűzésén túl melegellenes homofób törvény kapcsán vallja: „Az élet szép. Melegnek lenni jó. Ha heteró lennék, akkor is kritikus lennék az Orbán-kormánnyal. Nagyon szégyellem magam, ilyen törvényeket Európában már nagyon régen nem hoznak, ilyen Oroszországban van.”

Klubdélelőtt
2021. június 26. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa