„Klubrádió
Klubdélelőtt

Ráday Mihály díjat kap és díjat ad – Klubdélelőtt-ajánló

19/06/2021 08:50

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Könyv, zene, díjak, rádió, emberek! Szombaton délelőtt Kun Zsuzsa megint érdekes vendégeket hívott a Klubdélelőttbe.

2021. június 19. Klubdélelőtt (2021. június 19., szombat 09:00)
158:11
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00 SOLARIS 41! Különleges születésnapi koncert, ahol – most először! – nem a zenekar, hanem a dalaik a főszereplők! A zenekar elindít egy lavinát, ami aztán – reményeik szerint – egy teljesen agyament jazz-világzene-klasszikus vonósnégyes őrületbe csap át, zenész barátokkal.

Például Szirtes Edina Mókussal. Vendégünk volt az Erkel Ferenc-díjas énekes, zenész.

Szirtes Edina Mókus
 
Szirtes Edina Mókus
 

9.30 Berényi Anna legújabb, Richter Gedeonról írt életrajzi könyvének minden sora valós és hiteles. A világhírű gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője árva gyerekként nevelkedett Gyöngyösön, az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszer szabadalma volt, a második világháború elején a gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett. 1942-ben a zsidótörvények miatt megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a saját gyárából is kitiltották. Élete izgalmas folytatását megtudhattuk az írónőtől.

Berényi Anna
 
Berényi Anna
 

10.00 Frenreisz Károly zenész, Latinovits Zoltán testvére. A színészóriás 45 évvel ezelőtt Balatonszemesen tragikus hirtelenséggel halt meg, elgázolta egy vonat. Akkor csak a Szabad Európa Rádió számolt be a halálának körülményeiről, amelyek sokáig tisztázatlanok voltak. Nem volt ugyanis egyértelmű, hogy baleset vagy öngyilkosság történt. Latinovits Zoltán idén lenne 90 éves.

10.30 Ráday Mihály művészettörténészt, rendezőt, operatőrt, városvédőt születésnapján köszöntjük. Számos díja mellett, szinte hihetetlen, de most kapta csak meg Budapest díszpolgári kitüntetését, ehhez is gratulálunk. Nemcsak kapott díjat, hanem adott is. Ráday Mihály hozta létre a Podmaniczky-díjat, amit most, pénteken adott át azoknak a magánszemélyeknek és közösségeknek, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

11.00 Simor András közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökét születésnapján köszöntjük, szakmai múltja és jelene jól ismert, de a pénzügyi szakember civil életéről igen keveset tudni. Egy biztos, megtudhattuk tőle, milyen volt kiszállni a jegybank verklijéből, mennyi idejébe telt visszaszokni az olvasásra, mi mindenről maradt le a felfokozott munkatempó miatt.

Simor András
 
Simor András
 
 

11.30 Selmeci János a Klubrádió fiatal, tehetséges munkatársa, Esti gyors, Megbeszéljük, Reggeli gyors, Szabadság, elvtársak!, Para Kabaré... Rengeteg műsorban elhangzik a neve, ő maga is gyakran megszólal, kivéve a Klubdélelőttben. No, most pótoltuk ezt a hiányosságunkat. A politikáról, politikusokról, közéletről nap mint nap hallhatjuk a véleményét, de hogy valójában ki ez a fiatalember, eddig titok fedte.

Klubdélelőtt
2021. június 19. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa