„Klubrádió
A lényeg

"Orbán túl messzire ment" – A német belügyminiszter uniós pénzeket vonna el Magyarországtól a homofób törvény miatt

30/06/2021 11:31

| Szerző: Klubrádió

Egykori támogatója, Horst Seehofer bírálta élesen Orbán Viktort a homofób törvény miatt. A német belügyminiszter szerint ez elfogadhatatlan, és megoldást jelenthet, ha az EU csökkenti a Magyarországnak jutó támogatások mértékét.

Elfogadhatatlannak tartja Horst Seehofer a magyar homofób törvényt. A német belügyminiszter úgy véli, hogy az uniós kifizetések csökkentésével megfelelően szankcionálhatják a magyar kormányt.

A 24.hu idézte CSU (Bajor Keresztényszociális Unió) politikusát, aki az Augsburger Allgemeinen nevű lapnak azt nyilatkozta: "Az uniós kifizetések csökkentése lehetőséget adna arra, hogy megmutassuk, nem csak tétlenül figyelünk."

A lap azonban hozzáteszi: Angela Merkel már elutasította a zöldek követelését, akik Magyarországnak jutó uniós források csökkentésére tettek javaslatot, a kancellár pedig óva intett az EU megosztottságától.

Mint ismert, a homofóbbá térített pedofiltörvény megtiltaná a homoszexualitás állítólagos "reklámozását", nem lenne mód például iskolai felvilágosító programokra sem. Seehofer szerint ez elfogadhatatlan, mivel sérti az Európai Unió értékeit.

"Ezt nem szabad elfogadnunk és nem is fogadjuk el" – monda, hozzátéve: az európai értékeket határozottan képviselni kell, ez pedig különböző módon történhet.

A Spiegel hozzáfűzi, hogy Seehofert sokáig Orbán támogatójának tekintették az Európai Néppártban (EPP), amelyet a Fidesz idén elhagyott.