„Klubrádió
A lényeg

Jourová: A homofób törvényt vissza kellene vonni

30/06/2021 21:32

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa szerint az lenne a lgehelyesebb, ha a magyar kormány, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvénye nem lépne hatályba. Úgy véli, ha az Európai Bíróság is helyben hagyja a testület panaszát, az akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet.

Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja azt tartaná a „leghelyesebbnek” és „az a legnagyobb vágya”, hogy ne lépjen hatályba az a magyar törvény, ami „az LMBTQ-közösséghez tartozókat nemcsak nemi orientáció alapján megkülönbözteti, hanem sérti a szólásszabadságot is” – írja a 444. A cseh biztos erről a brüsszeli testület sajtókonferenciáján beszélt újságírói kérdésre válaszolva.

Jourová azt mondta, teljesen egyetért Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, aki szerint a törvény „szégyenletes”, de a törvény esetében nem alkalmazható a jogállamisági feltételességi mechanizmus, mert azt olyan jogállamisági szabálysértések esetére hozták létre, amik az EU költségvetését érintik.

Jourová szerint az Európai Bizottság gyorsan és határozottan lépett fel, a törvény elfogadása után szinte egyből levélben kértek magyarázatot a magyar kormánytól. Ha a Bizottság a csütörtökre várható választ nem találja kielégítőnek, akkor nem fog habozni, hogy jogi síkra terelje az ügyet, ami elérheti az Európai Unió Bíróságát is. Ha a bíróság is helyben hagyja a testület panaszát, az akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet – mondta Jourová.

Fotó: Geert Vanden Wijngaert