„Klubrádió
Reggeli gyors

Melegellenes törvény: Orbán ügyesen terelte el a témát a Fudantól

28/06/2021 13:45

| Szerző: Klubrádió

A melegellenes törvény addig tematizálja a közvéleményt, amíg az EU-s politikusok Orbánt szidják, és addig sem beszél senki az ellenzék által sikeresen vitt Fudan-ügyről.

Nagy Attila Tibor politikai elemző, a leegyszerűsítve csak homofóbnak nevezett törvényről beszélt a Reggeli gyorsban, és szerinte ebből a kommunikációs csatából Orbán Viktor jól jöhet ki.

2021. június 28. Reggeli gyors - részlet 21.06.28. Nagy Attila Tibor
15:02
00:00

Nagy Attila Tibor szerint ez EU szervei és politikusai és az Orbán-rendszer összeütközései 2010, az akkor megalkotott médiatörvény óta tartanak, és azóta is sokszor lehetett hallani, hogy "most már ebből elég, most átlépték a határokat", ezért szerinte most óvatosabb azzal kapcsolatban, hogy a mostani botrány jelentős törésvonal lenne, "már csak azért is, mert a jogi keretek nem változtak azóta".

Egy tagállamot nem lehet kizárni az Unióból. Ami különbség, hogy most van olyan tagállami vezető, aki úgy érzi, személyében lett megsértve a törvény által, Nagy Attila Tibor szerint ez indokolta a heves bírálatot.

Orbán Viktor által jegyzett, hétfőn reggel nyilvánosságra hozott Szamizdat 11 című cikk a magyar érdekek megtámadásáról beszél, amiből szerinte az jön ki, hogy Orbán "belpolitikára focizik, és azt a vélt többséget akarja megszólítani, ami a kutatások szerint nem utálja a melegeket amennyiben a négy fal között csinálják". Nagy idézett kutatásokat, amelyek szerint a magyaroknak alapvetően nincs gondjuk a melegekkel, amíg nem látják őket az utcán. "Orbán rájuk hat, meg a szülőkre, hogy nehogy már meleg propagandával kelljen szembesülniük, és ebbe ne szóljanak bele az uniós politikusok".

Érdekesnek nevezte ezt a liberális/nem liberális felosztást, és mivel a liberalizmus Magyarországon szitokszó lett, ha Orbánnak sikerül leegyszerűsítenie a vitát erre, hogy liberálisok és nem liberálisok, akkor nyert ügye van. Persze figyelmen kívül hagyva azt, hogy Orbán politikáját Néppárti politikusok is bírálják, de a magyar lakosság jelentős része "nem ezzel kel, így őket könnyebb megtéveszteni azzal, hogy Orbán Viktor politikáját csak liberális alapról támadják".

Ezért szerinte ez ügyes hívószó, és addig napirenden is marad, amíg az uniós intézmények és politikusok őt szidják és felháborodnak a törvény miatt. Orbán sikerrel tartja a napirenden a témát, és addig elhalványodik a Fudan Egyetem ügye, amit az ellenzék jól ki tudott használni a saját javára. 

Nagy szerint a miniszterelnök által citált Európai Alapjogi charta 14-s cikkelye sem csak a szülők jogát tartalmazza a neveléshez, hanem arról is ír, hogy a demokratikus elvek figyelembevételével kell a nemzeti törvényeket meghozni. A pedofilellenes törvénynek azonban "van egy súlyos problémája, hogy súlyosan sérti a véleményszabadsághoz való jogot, és nem felel meg annak a cikkelynek".