„Klubrádió
Belső közlés

Kemény István: Átadom a korszakot

1/05/2023 08:38

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kemény István Átadom a korszakot című versét hallgathatják meg Kornis Mihály író előadásában.

2023. április 30. Belső közlés / Kemény István: Átadom a korszakot (22.04.30.)
01:17
00:00

Kemény Istvánt a kánon és a művelt olvasóközönség egyöntetűen a kortárs magyar költészet élvonalába sorolja, de prózaíróként is nevet szerzett a 2010 előtti időszak végén megjelent Kedves Ismeretlen című generációs regényvel. Amikor Belső közlés című irodalmi műsorunkban Marton Évával beszélgetett, rendhagyó módon nem szépirodalmi művei, hanem esszéi közül olvasott föl. Ma azonban az egyik versével is megismerkedhetnek hallgatóink itt, a Klubrádió honlapján is.

Az Átadom a korszakot című költeményt Kemény pályatársa, Kornis Mihály író olvasta föl tavaly tavaszi költészet napi műsorunkban. A kortárs lírát érzékeny hangon közvetítő Kornis az adásban számos másik szerző – például Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Orbán Ottó, Petri György, Borbély Szilárd, Rakovszky Zsuzsa, Tandori Dezső, Ady Endre, Szabó Lőrinc vagy Heltai Jenő – mellett ezt az ugyancsak generációs összegzésként is olvasható Kemény-verset is előadta.

A vers a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg. Kiemelt kép: Vadas Róbert (Vadaro) / Wikimedia Commons, 2011


A vers eredeti, írott változata:


Átadom a korszakot


Működik.
Ezek a kulcsok. Rend van.
Ezek a kulcsfigurák. Ezek
az emberi roncsok. Ez az átlag.
Ezek az ifjak. Még érnek.
Dél van. Ezek a reggeli lapok.
Ez a hivatal.

Ebédelni vannak.
Ez itt a bélyegző.
Egyszer hagy mindenen nyomot.
Ez a készpénz. Megfoghatónak.
Ez itt a pillanatnyi helyzet. Ezek
a folyamatok. Leírhatók.
Elronthatatlanok.
Ami elromlik – így működött.

Ez itt a ragyogás. Így ragyog.
Ez itt a lebegés. Így lebeg.
Most beljebb megyünk. Így megyünk.
És itt a gépház. Ez titokzatos.