„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyelőre Kárpátalján viszonylag normális mederben zajlik az élet

25/02/2022 13:48

| Szerző: Klubrádió

A hadiállapot az egész országban érzékelhető, így a kárpátaljai magyarok életére is rányomja a bélyegét. Iváncsik Attila, a TV21 Ungvár munkatársa beszélt a háború első napjáról.

2022. február 25. Reggeli gyors - részlet 22.02.25. Iváncsik Attila
09:47
00:00
"Sajnos a kárpátaljai magyarság edzett ilyen téren. Az egész konfliktus még 2014-ben kezdődött, azóta folyamatosak voltak Kelet-Ukrajnában a kisebb-nagyobb összecsapások a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg között. Ott volt folyamatosan egy nagyobb háborúnak az esélye. Ez a pillanat (ami végül tegnap jött el) az elmúlt években bármikor bekövetkezhetett volna, az embereknek hozzá tartozott a mindennapjaihoz ez a bizonytalanság. Tegnap pedig valóban megtörtént ez a szomorú esemény, hogy Oroszország több ponton is megtámadta Ukrajnát" – kezdte a beszélgetést Iváncsik Attila, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által működtetett TV21 Ungvár munkatársa. Hozzátette, hogy "ugyan Kárpátalja van a legmesszebb a háborús cselekményektől, de természetesen a hadiállapot az egész országban érzékelhető, így a kárpátaljai magyarok életére is rányomja a bélyegét. Ukrajnaszerte tapasztalható volt, hogy a benzinkutaknál, az élelmiszerboltoknál, a gyógyszertáraknál és a pénzváltóknál, bankoknál is sorok voltak. Ez egy általános preakció a kialakult helyzetre, de emellett az emberek igyekeztek nyugodtak maradni".

Orosz hadművelet - Ungvár
Ungvár, 2022. február 24. Helyi lakosok állnak sorban pénzfelvételért az ukrán Privat Bank egyik fiókjánál található ATM-nél Ungváron 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/Nemes János
 
 

A menekülthullámmal kapcsolatban Iváncsik Attila elmondta, hogy az Ukrajna belseje felől a háború elől menekülők nagyobb tömege még nem ért el Kárpátaljáig, de a befogadásukra minden szállodát és panziót felkészítettek, lesz helyük a menekült ukránoknak is. A határátkelők felé sem volt még tegnap pánikszerű menekülés, de a szokásos napi forgalomnál nagyobb számú gépkocsiforgalom volt tapasztalható.

Az iskolákat, óvódákat bezárták ugyan, de Ukrajna más részeivel szemben Kárpátalján még nem vezették be a kijárási tilalmat. A telekommunikációs rendszer (internet, telefon) is működik. "A válsághelyzet ellenére egyelőre Kárpátalján viszonylag normális mederben zajlik az élet" – fogalmazott az ungvári tévé munkatársa.

A katonai mozgósítás általában érint minden ukrán állampolgárt 18-tól 60 éves korig, azaz minden sorköteles és tartalékos férfit behívnak az ukrán hadseregbe, így van ez Kárpátalján is – vázolta a jelenlegi helyzetet Iváncsik, a jövővel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy "az első lépés, hogy meg kell nyernie Ukrajnának a háborút, védekeznie kell, majd fel kell mérni az emberi-, gazdasági károkat, és utána kezdődhet a helyreállítás, az új munkahelyek kialakítása".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Iváncsik Attilával
2022.02.25., péntek 06:14
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert