„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Ukrajna szomszédjaként külön pénzt kapunk az EU-tól

25/02/2022 06:47

| Szerző: Klubrádió

  • Éjjel és hajnalban az orosz hadserege tovább támadott Ukrajnában.
  • Orbán Viktor hajnalban arról beszélt, hogy az uniós tagállamok milyen döntéseket hoztak, és több pénz jut Magyarországnak, mivel Ukrajnával szomszédos ország.
  • Az ötven éves Klicsko testvérek is harcolni fognak.
Orosz hadművelet - Rendkívüli EU-csúcs
 
Orosz hadművelet - Rendkívüli EU-csúcs
 
Brüsszel, 2022. február 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Eduard Heger szlovák (b), Petr Fiala cseh (elöl, b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (elöl, b2) a V4-ek miniszterelnökeinek egyeztetésén az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az orosz-ukrán válság ügyében tartanak Brüsszelben 2022. február 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

 

A brüsszeli EU-csúcs éjjel ért véget, majd Orbán Viktor fél háromkor egy videót tett közzé. Azt mondta,  a tagállamok közösen elítélték „Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben”, és szankciókról döntöttek. Az MTI szeirnt azt mondta, az egységes szankciók nem érintik az energia területét, ezért Magyarország és az Unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosított.

Azt mondta, hogy több pénzt kell kapniuk azoknak az országoknak, amelyek határosak Ukrajnával, így Magyarországnak is. „Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett, és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – mondta a magyar miniszterelnök.

Oroszország péntek hajnalban ismét rakétákkal támadta Ukrajnát, de az orosz csapatokat több helyen megállították - jelentette be péntek reggeli televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra, és kiemelte: a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Péntek hajnalban Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter szintén "szörnyű orosz rakétacsapásokról" írt mikroblogján.

Az ukrán fegyveres erők közleménye szerint továbbra is ellenállnak az orosz hadseregnek. Az oroszok légicsapást mértek Kirovohrad városához közel. Az ukrán fegyveres erők csapatai Dymer és Ivankiv települések térségében összecsaptak az oroszokkal, ahol nagyszámú orosz páncélozott jármű vonult előre – a Teteriv folyó partján egy híd a harc közben megsemmisült.

A Hosztomeli repülőteret is védik az ukrán erők. Péntek hajnalban légicsapások érték Kijevet, ahol két ház is kigyulladt, hárman megsérültek. Az épületek egy lelőtt orosz légvédelmi rakéta törmelékeitől kaptak lángra.

"Nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok" - mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, többszörös világbajnok bokszoló, aki az ITV brit kereskedelmi televízió Jó reggelt Nagy-Britannia (Good Morning Britain) című pénteki műsorában beszlt. Az ötven éves volt sportoló szerint az ukrán főváros veszélyben van és a legfontosabb most a rendőrséggel és hadsereggel együttműködni a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz-, és vízszolgáltatás biztosítása érdekében. Hozzátette, hogy a civilek készek katonákként megvédeni Kijevet.

"Hiszek Ukrajnában, a hazámban, a népemben" - mondta Klicsko. Testvére, a szintén volt bokszoló Volodimir Klicsko február lején jelentkezett a tartalékos hadseregbe. "Erős az ukrán nép. Hű marad magához ebben a szörnyű megpróbáltatásban. Ez egy szuverenitása és békére vágyó nép, amely testvéreként tekint az orosz népre. Tudja, hogy lényegében ők nem akarják ezt a háborút" - írta csütörtökön LinkedIn mikroblogján.

(MTI-Telex)