„Köszönjük,
Esti gyors

Karácsony: Ez hatalmi hübrisz, azt hiszik, hogy ők mindent megtehetnek

25/08/2022 20:20

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergelyt arról kérdeztük, hogy a kormány nem fizet a tűzijáték miatt lefoglalt fővárosi területek után. A főpolgármester elmondta, az állami ünnepeken nem kell fizetni, csakhogy itt még egy hétig használják a közterületeket, ráadásul az ukrajnai háborúra hivatkozva. "Bocsánat, de mi a túró köze van a veszélyhelyzetnek ahhoz, hogy Budapesten az utcán vagy az Erzsébet hídon a buszsávban tárolják a pirotechnikai eszközöket?" – tette fel a kérdést. Szerinte ez hatalmi hübrisz, hogy ők mindent megtehetnek.

2022. augusztus 25. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (22.08.25.)
09:27
00:00

Segélyprogramot hirdetett a főváros vezetése, hogy a rezsiemelés miatt bajba kerülteket tudják támogatni. Karácsony Gergely főpolgármester az Esti gyorsban elmondta: hogy kiket támogatnak, az szociális rászorultság alapján dől el, ott segítenek, ahol a legnagyobb a baj. 48 ezer forintról van szó, de még ez is szerény összegnek tűnik a várható rezsiárak mellett, azonban kigazdálkodni és kifizetni nehezebb lesz. Hozzátette, a létminimum alatti nyugdíjasok is bekerülnek a támogatotti körbe, a 170 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kapók pedig 24 ezer forintot kaphatnak havonta, ezt a rezsiszámláikon írják jóvá. 

Október elsejétől indul ez a rendszer, akkortól lehet kérni ezt a támogatást, amelyet minél könnyebben elérhetővé szeretnének tenni. A kerületi önkormányzatoknál szociális és családsegítő szolgálatánál érdemes keresni, hátha a kerületi támogatással együtt már komoly segítség lehet.

Ez fővárosi költségvetési pénz, nagyjából másfél milliárdba forintot jelent; nagyon nehéz helyzetben vannak, a baj akkora, hogy nem ezen a másfél milliárdon múlik, viszont nem tudják tétlenül nézni, hogy szociális katasztrófa közeleg.

Közintézmények

Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy az észszerűség határain belül lehet takarékoskodni. Az ápolási intézményeket leszámítva a fővárosi középületeket csak 20 fokra fűtik fel. És jól jellemzi a beteg politikai kultúrát – jegyezte meg –, hogy amikor ezt bejelentették, a fideszesek lehülyézték őket, majd bevezették ugyanezt az állami középületekre és iskolákra is. De ezt a brutális áremelkedést csak spórolással nem lehet megoldani. 

Az energiaárrobbanás leginkább a tömegközlekedés és a Vízművek villanyszámlája esetében okoz problémát. Azt nem tudja, meddig tartanak ezek az őrült energiaárak, de a következő év pokoli nehéz lesz, nemcsak a fővárosnak és nemcsak Magyarországnak.

Vízművek

Elmomndta: az az előterjesztés kerül a közgyűlés elé, hogy a Vízműveket nem adják át az államnak. Ugyanis egyelőre nincs állami ajánlat, az sehol nincs leírva, nincs hivatalosan megerősítve, csak szóbeli tájékoztatás hangzott el. A fővárosi víziközmű-vagyon 4-500 milliárd forint, ezért egy „post-itra írt dolog” miatt nem adják át.

Ráadásul az állam nem jó gazda, amikor átkerülnek hozzá az iskolák, a kórházak, a minőség inkább hanyatlik – tette hozzá. Például idén nyáron Solymáron – mondta –, ahol az állam a vízszolgáltató, nem volt víz, Budapesten volt, és Solymáron is azért lett, mert a Fővárosi Vízművek adott nekik.

Tűzijáték

A kormány nem fizet a tűzijáték miatt lefoglalt fővárosi területek után. Karácsony Gergely elmondta: a törvény szerint az állami ünnepekre használt közterületek után nem kell díjat fizetni. Azonban itt az a különbség, hogy lefújták a tűzijátékot és még egy hétig használják a közterületeket. Ráadásul erre az alapot az ukrajnai háború adja szerintük. „Bocsánat, de mi a túró köze van a veszélyhelyzetnek ahhoz, hogy Budapesten az utcán vagy az Erzsébet hídon a buszsávban tárolják a pirotechnikai eszközöket?” – tette fel a kérdést. Azt gondolja, ez hatalmi hübrisz, hogy ők mindent megtehetnek. Nem tartja kizártnak, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak már csak elvi szempontból is ebben az ügyben – közölte a főpolgármester.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2022. augusztus 25., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Rózsa Péter