„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Kabaré, vásári komédia, pesti vicc

30/01/2021 08:13

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Barna Zsombor bábművésszel, majd Ráday Mihály operatőrrel, városvédővel beszélgetett. A múlt heti adásban felvezetett kabaré témájából kiindulva a műsor egésze a vásári komédia, a mulattatás, kabarétörténet köré épült. De még a gasztronómiai félórában is olyan ételek kerültek elő, amelyekkel gyakran találkozhatunk vásárokban, búcsúkban.

2021. január 29. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. január 29., péntek 10:00)
90:11
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

A műsor első részében Barna Zsombor színész, bábművész mesélt pályájáról. A fiatal előadó mostanában „örökölte meg” Vitéz László figuráját, és az ő lényét kelti életre előadásaiban, az ő történetét meséli tovább.

Bár a bábművészt a nézők először a Barátok közt című sorozatban láthatták, amelyben néhány évig szerepelt, hamar váltott, és a Színművészeti Egyetem elvégzése után már egyértelműen a bábművészet felé fordult. Barna Zsombor elmesélte a műsorban, hogy eredetileg színész akart lenni, a bábműsorokkal legfeljebb a tévén keresztül találkozott, illetve néhány színdarabot látott, de akkor még fel sem merült benne, hogy neki ezzel a műfajjal dolga lenne. A Színművészetire is színész szakra jelentkezett, ahol a második rostán nem jutott túl, ellenben az őt felvételiztető Meczner János és Tengely Gábor meglátták benne a lehetőséget, hogy ellenben a bábművészet közel állhat hozzá. Igazuk lett.

Kemény Henrik hagyatékából nyílt kiállítás Szombathelyen
 
Vitéz László bábfigurája a Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész hagyatékából nyílt kiállításon Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Óvoda épületében 2015. október 5-én. Fotó: MTI/Büki László
 
 

Barna Zsombor ugyanakkor hozzátette, sok sikerélménye nem volt eleinte az egyetemen, egészen addig, amíg nem találkozott a vásári komédia műfajával, innen pedig egyenes út vezetett a sokak által szeretett figurához, Kemény Henrik bábjához, Vitéz Lászlóhoz.

A műsor folytatásában Ráday Mihállyal beszélgetett Gálvölgyi János, és tovább haladtak a kabarétörténet mentén. Felelevenítettek olyan klasszikusokat, akik korábban gondoskodtak a mindig aktuális kabaréról, és arra keresték a választ, mitől tűnhetett el ez a műfaj mind a tévéből, mind a színházakból. Abban megegyeztek, hogy a tévéműsorok annyira átalakultak, nem beszélve a tévénézési szokásokról, hogy törvényszerűen háttérbe szorult a humornak e válfaja, de az sem mellékes, hogy az ehhez közeli színészek is kimentek talán a divatból.

 
Ráday Mihály operatőr, városvédő (forrás: Facebook és varosvedo.hu)
 
 

Ha már telefonvégre kapta Ráday Mihályt a műsorvezető, természetesen szót ejtettek a városi környezetünk jelenlegi helyzetéről is.

Az adás második órájában Hofi Gézára is emlékezett Bóta Gábor színházkritikai rovatában; de még a gasztronómiai percekben is olyan ételeket ajánl Ámon Henriette, amelyekkel gyakran találkozhatunk vásárokban, búcsúkban.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021. január 29., péntek 10:00