„Klubrádió
Kovátsműhely

Készen áll már a híd

25/04/2020 11:34

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetének témaadó dala Gallai Péter és Fábri Péter szerzeménye, A híd felé. Ennek kapcsán Ráday Mihály operatőr-városvédővel beszélgettünk Budapest hídjainak történetéről, majd Nádasdy Ádám volt Kováts Kriszta vendége, akivel a híd szavunk átvitt értelmű jelentéseiről  volt szó, ideértve az országok, nemzedékek, vagy akár emberek közötti hidakat, az egymáshoz kapcsolódás lehetőségeit.

2020. április 26. Kovátsműhely (2020. április 26., vasárnap 17:00)
53:17
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna


A Kovátsműhely első félórájának vendége Ráday Mihály operatőr, aki Budapest, és azon belül is a hidak szerelmese. Beszélgettünk arról, hogy az első hidunk, a Lánchíd megépülése előtt milyen lehetőségek álltak a fővárosiak rendelkezésére, ha át akartak kelni a Dunán. Eloszlattuk a Lánchíd megépülése körüli félreértéseket a két Clarkkal kapcsolatban, volt szó a hídvámról, de a mostanában tervezett felújításról is. Ráday annak idején eredményesen küzdött a Lánchíd kiszélesítésének terve ellen, és két emléktábla elhelyezésében is részt vett a pesti hídfő déli, illetve északi oldalán: az egyiket Adam, a másikat William Clark emlékére avatták.

Természetesen beszéltünk a Margit-hídról is, és bár arra jutottunk, hogy a legendás Arany-ballada, a Hídavatás valószínűleg nem valós alapokon nyugszik, de vendégünk ennek a hídnak a tatarozásába is “beleszólt”. Ráday Mihályt az bosszantotta leginkább a híd felújításában, hogy a pesti hídfőről az akkori városvezetés eltüntette azt a táblát, amelyen a híd avatásának dátuma és avatójának neve állt. Beszélgettünk még az Erzsébet-hídról, illetve a város közlekedésének lehetséges átszervezési módjairól is.

Adásunk második felében Nádasdy Ádám író, műfordító volt Kováts Kriszta vendége. Vendégünk felolvasott egy megható részletet a Budapest Bámészko című Kováts Kriszta-albumhoz készült könyvből, amelyet ő írt. “Csak olyan hídon lehet biztonsággal átmenni, amelyik maga stabil. Csak olyan ember tud egy másikat biztonsággal szeretni, aki maga stabil” Ez a mininovella első két mondata. Az emberek általában azt gondolják, hogy a hídépítésben az a legfontosabb, hogy a híd megtartsa a rajta átmenő forgalmat, de ez tévedés. A fő megoldandó feladat a hídépítészetben az, hogy a híd saját magát megtartsa.

Ebből a metaforából indultunk ki Nádasdy Ádámmal, akivel kultúrák közötti hidakról, generációs szakadékról és annak áthidalásáról, emberi kapcsolatokról, műfordításról, szerelemről és homoszexualitásról is beszélgettünk.

A műsort a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Kovátsműhely
2020. április 26., vasárnap 17.00
műsorvezető: Kováts Kriszta