„Klubrádió
Esti gyors

Juhász Ferenc: Okafogyottá vált a hidegháború utáni békeszerződés

21/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mára okafogyottá vált az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés, hiszen Oroszország évekkel korábban kilépett belőle – véli Juhász Ferenc. A volt honvédelmi miniszter szerint az orosz-ukrán háború miatt Moszkvát semmilyen meglepetés nem érheti amiatt, hogy az ukrán határhoz közeli térségben növeli a NATO katonai jelenlétét, hogy az orosz fenyegetésnek valamelyest ellentartson.

2024. március 20. Esti gyors - részlet 2024.04.20. Juhász Ferenc
08:24
00:00

Magyarország felmondja azt a békeszerződést, ami a hidegháború lezárulta után született, és amelyben a felek plafont szabtak egymás hagyományos haderejének, ide nem értve a nukleáris, biológiai és vegyi fegyvereket. Az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés a NATO és a Varsói Szerződés országai közt jött létre, Oroszország azonban már korábban kilépett, és a NATO-tagállamok közül is többen megtették ugyanezt.

"Egykor biztonságot adott, mára okafogyottá vált" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter. Hozzátette, korábban, különösen a NATO-bővítések és a délszláv válság idején, amikor amerikai csapatok is állomásoztak Magyarországon, az is súrolta a megállapodás biztosította lehetőségeket. Ebből a szempontból a felek kölcsönösen újra és újra megsértették a megállapodást.

Attól nem tart igazán, hogy az új NATO-tagországok, így Románia területén megjelent amerikai csapatok jelenlétét Moszkva ürügynek tekintené. "Lényegében az oroszokat semmilyen meglepetés nem érheti",  hogy az ukrán határhoz közeli térségben növeli a NATO katonai jelenlétét, hogy az orosz fenyegetésnek valamelyest ellentartson. Hangsúlyozta, nincs ebben ellenséges szándék, egyszerűen arról van szó, hogy abban az esetben, ha az oroszok előre tudnának nyomulni, és további erőfitogtatásként átlépnének egy NATO-tagország területére, az ott állomásozó erők megállítsák őket.

A vitán a sorkötelezettség visszaállítása is szóba került, ezt azonban Juhász inkább politikai húzásnak ítélte Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke részéről.  "Jelenleg a profi haderő működtetése és felszerelése is óriási kihívást jelent" – foglalta össze. Jelenleg nem jelenik meg olyan kihívás, ami miatt a haderő létszámát fel kéne turbózni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors/interjú Juhász Ferenccel
2024.03.20., szerda 18:23
Riporter: Rózsa Péter