„Klubrádió
Reggeli gyors

Jobb állapotban fordul rá az ellenzék a választásra, mint öt éve

2/07/2019 14:12

| Szerző: Klubrádió

Az előválasztás siker volt az ellenzéknek, a kormánysajtóban elhangzó roncsderbizés ellenére tudták mobilizálni a választókat, így jobb hangulatban vághatnak neki az októberi önkormányzati választásoknak, mint 2014-ben - mondt a Republikon Intézet elemzője.

2019. július 02. Reggeli gyors / részlet, Mikecz Dániel (19.07.02.)
07:15
00:00

Mikecz Dániel, a Republikon intézet elemzője azt mondta, az egységre törekvés körvonalai már látszottak az EP-választás előtt, és az részben azokat díjazta (a DK-t és a Momentumot), akik hajlandóak voltak az együttműködésre, az MSZP-Párbeszéd helyzetét pedig Karácsony Gergely előválasztáson aratott sikere stabilizálta. Most úgy látszik, hogy az LMP-vel és a Jobbikkal is meg tudnak egyezni. Egyelőre tehát sikerült elkerülni, hogy a veszekedő pártok képe jelenjen meg a köztudatban. Egyébként már a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken lehetett látni, hogy nincs ellenérzés a pártokkal szemben, az összellenzéki cselekvés megvalósult decemberben.

Sokkal kevésbé a párt számít az ellenzéki választóknak, hanem az, hogy legyen alternatíva, jó jelöltek, cselekvőképes politikusok legyenek. A kormánypárti sajtóban „ellenzéki roncsderbiként” próbálták keretezni az előválasztást, ami képes távol tartani szavazókat, de ez nem hatott, sikerült mobilizálni őket. Az LMP-vel és a Jobbikkal pedig azért érdemes összefogni az elemző szerint, hogy a belső béke megmaradjon. A két pártnak azért fontos, hogy kapjanak önkormányzati helyeket, hogy a rossz EP-választási szereplésük ellenére ne tűnjenek el. Ha jelen vannak az önkormányzatokban, akkor helyi szinten cselekedhetnek, és ez is kell, hogy ringbe szálljanak a 2022-es választáson.

Azzal kapcsolatban, hogy az index közzétette a Závecz Research felmérését, amely szerint Karácsony esélyes a főpolgármesteri posztra, Mikecz Dániel azt mondta: ez nem azt mutatja, hogy a megkérdezettek kire szavaznának. Az előválasztás előtti felmérésben még Tarlós István jelenlegi városvezető volt előnyben, kérdés, le lehet-e ezt dolgozni októberig.

Arról is beszélt az elemző, hogy 2014-ben mennyivel rosszabb helyzetben volt az ellenzék: a csalódást keltő országgyűlési választás után Bajnai Gordon volt miniszterelnök például rögtön kiszállt a politikából. Most azonban, az előválasztás után a pártok és az aktivisták is jobb állapotban, jobb hangulatban várhatják az októbert.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. július 02., kedd 07.30
Műsorvezető: Dési János