„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Benedek a helyreálltási alapról: Orbán álomvilágban él, a problémák viszont valósak

24/03/2022 09:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A kormánynak lövése sincs arról, hogyan működik a döntéshozatal az Európai Unióban" – mondta Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője Orbán az Európai Bizottságnak írt levelével kapcsolatban, amiben a helyreállítási alap folyósításért "kuncsorog" Európa egységére, és humanitárius katasztrófára hivatkozva, és amelyek ellen egész addig a leghatározottabban tiltakozott.

2022. március 24. Reggeli gyors - részlet 22.03.24. Jávor Benedek
08:14
00:00

Állítólag elkezdtek felmondani a paksi bővítésen dolgozó munkások egy részének. Az RTL Klub híradójának nyilatkoztak olyan munkások, akiknek több havi, adott esetben 500-600 forintos bérükkel tartozik a cég, úgy küldték el őket az alvállalkozók két hét kényszerszabadságra, amiről visszatérve március 21-én nem a munka folytatása, hanem egy felmondó nyilatkozat várta őket.

Jávor Benedek, volt Európa parlamenti képviselő, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője a Klubrádiónak azt mondta, nem elég, hogy a paksi projekt sok éves csúszásban van, de a Roszatom bizonyos "átmeneti nehézségekre" hivatkozik. Azt nem ismerték el, hogy az orosz-ukrán háború miatt az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók milyen hatással vannak a projekt működésére. "A Paks II. projekt ebben a formában halott. Ilyen körülmények közt egyszerűen nem lehet megvalósítani" – foglalta össze. Hozzátette, sürgősen át kell gondolni, hogyan lehet Magyarország energiabiztonságát a következő évtizedekre biztosítani. A kormány szerinte ezzel nem akar szembenézni, ami nem meglepő, hiszen néhány másik program mellett Paks II. a Fidesz "zászlóshajója".

 
Jávor Benedek Fotó: Facebook
 

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor a múlt héten levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben azt kéri, folyosítsa a helyreállítási alap teljes Magyarországot illető, az unió általl jogállami aggályok miatt blokkolt részét, Jávor kifejtette, ironikusnak tartja, hogy a miniszterelnök "Brüsszelben kuncsorog pénzért, amely ellen folyamatos háborút vív". Megjegyezte, olyan érveket sorolt fel Orbán, európai egység, humanitárius katasztrófa, a menekültek szenvedése, amelyeknek éppen az ellenkezőjéről szólt politikája az elmúlt 10 évben. "A levél azt is bizonyítja, hogy a kormánynak lövése sincs arról, hogyan működik a döntéshozatal az Európai Unióban" mondta Jávor. Hangsúlyozta, a helyreállítási alaphoz azért nem férhetett eddig hozzá Magyarország, mert a kormány nem volt képes olyan helyreállítási tervet benyújtani, amely minden, a folyósításhoz szükséges feltételnek megfelelt volna. Nem tartalmazott hatékony korrupcióellenes programot, és a politikus szerint szakmailag sem voilt elfogadható. "Azt gondolja a kormány, hogy ez úgy működik, mint Vlagyimir Putyin Oroszországában, hogy gondolnak egyet és dől a pénz. Mintha álomvilágban élne Orbán, a bajok viszont valósak" – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2022.03.24., csütörtök 8:35
Riporter: Mérő Vera