„Klubrádió
A lényeg

Finnország visszalépett, ott nem építhet atomerőművet a Roszatom

23/03/2022 21:09

| Szerző: Klubrádió

Mika Lintilä, Finnország gazdasági minisztere szerda délután a helsinki parlamentben kijelentette: "teljesen kizárt", hogy építési engedélyt kapjon a Hanhikivi atomerőmű megépítése. Az erőmű, ahogy a 444 írja, a paksi beruházás testvérének tekinthető, hiszen ugyanúgy a Roszatom lett volna a kivitelező, és ugyanazt a típust tervezték Finnországban is megépíteni, mint amit Paksra szánnak.

A különbség annyi lett volna – írják a cikkben –, hogy míg Pakson orosz államközi hitelből egy magyar állami cég az építtető, addig a finn változatban a beruházás fővállalkozója egy vegyesvállalat lett volna, aminek 34 százalékos tulajdonosa a Roszatom, a maradék pedig finn állami, önkormányzati és magáncégek konzorciumának a kezében van.

A finn erőmű engedélyeztetési eljárása előbb kezdődött, mint Paks II.-é, de ahogy a magyar hatóság, úgy a finn sem adta még ki a létesítési engedélyt. Eddig nagyon fontos érv volt a magyar engedélyezést intéző Országos Atomenergia Hivatal kezében, hogy amíg a finnek nem bólintanak a Roszatom terveire, addig ők is várhatnak – jegyzik meg a 444-en.

A miniszter bejelentését követő parlamenti ülésen a finn képviselők nem vitatták a kormány döntését. Az nem dőlt el, hogy akarnak-e más típusú, nem orosz atomerőművet, annyi viszont bizonyos, hogy a Roszatom a finn államtól nem kap engedélyt az atomőrmű megépítésére.

A magyar kormány viszont egyelőre kitart amellett, hogy a Roszatom megépítse a Paksra tervezett két reaktort. Ugyanakkor az orosz cég egyik alvállalkozója már elkezdte elbocsájtani a magyar beruházáson dolgozó embereit, ami arra utal, hogy a paksi beruházás helyzete korántsem olyan stabil, ahogy azt a magyar kormány láttatni kívánja.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)