„Támogassa
Reggeli gyors

Jávor: Az első beton kiöntésével hozzáláncolja a kormány a paksi bővítést az oroszokhoz

7/05/2024 14:34

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Évek óta bizonytalan, megvalósítható-e az oroszokkal Paks II. Az elmúlt hetekben a kínaiak lehetséges bevonásáról szóltak a hírek, a projektet követő Jávor Benedek szerint erről még nincs döntés, de Hszi Csin-ping látogatásán napirenden lehet a kérdés. 

2024. május 07. Reggeli gyors - részlet Jávor Benedek 2024.05.07.
06:50
00:00
A kínaiak is megjelenhetnek a paksi atomerőmű bővítése körül – erről beszélt Jákli Gergely a Paks II. Zrt. vezérigazgatója még április végén a Portfoliónak adott interjújában. 

Az elmúlt hetekben egyre több, a kínaiak bevonásával kapcsolatos információ lát napvilágot, ezekből azonban leginkább annyit lehet leszűrni, hogy a kormányzaton belül vannak, akik a kínaiak részvételét szeretnék. Az sem világos, hogy az oroszok vagy éppen európai partnerek lecseréléséről lenne-e szó, ahogy az sem, nukleáris technológia szállításával vagy éppen finanszírozási oldalon szállnának be a projektbe – mondta Jávor Benedek, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője a Reggeli gyorsban. A beruházás sorsát évek óta követő politikus leszögezte, általában is kevés információt lehet pontosan tudni arról, hogy áll Paks II., Jávor annyiban biztos, hogy a kormányon belül is nagyon különböző nézőpontok ütköznek egymással, konfliktusos a bővítés ügye.

 
Paks2 látványterv l Facebook
 

A zöldpolitikus szerint a kormányzaton belül szakmai részről erősen érvelnek amellett, hogy az oroszokkal a háború miatt megvalósíthatatlan a projekt. Emiatt merült fel korábban, hogy mentőövként a franciákhoz forduljanak, de "a hírek szerint a miniszterelnök megvétózta ezt az elképzelést, ragaszkodott az oroszokhoz" – mondta Jávor. A kínaiak bevonásának lehetőségéről valószínűleg még nincs döntés a kormányban, Jávor szerint a kérdés napirenden lesz Hszi Csin-ping elnök e heti látogatásán.

Jávor egyébként szintén nagyon kétségesnek tartja, hogy megvalósítható-e Paks II. az oroszokkal. Már az orosz-ukrán háború eszkalálódása és a szankciók kivetése előtt is látszott, hogy az oroszok nem képesek az EU-s környezetben elfogadható terveket és menedzsment teljesítményt nyújtani, magyar oldalon pedig jelentős hiányosságok vannak az engedélyezések területén és itt is gond van a projektmenedzsmenttel. Rétestésztaszerűen nyúlt a projekt – mondta a politikus.

Jávor az energiabiztonságot veszélyeztető kockázatnak látja, ha a kormány "mélyen beleragad az orosz erőműépítésbe". Márpedig, ha az ígéretnek megfelelően idén elkezdik kiönteni az erőmű alapbetonlemezét, akkor  onnantól ugyanazon a helyszínen nem építhető másik atomerőmű. A kormány ezzel hozzáláncolja a bővítést az oroszokhoz, ha kudarcba fullad a beruházás, akkor csak egy Paks III. projekttel lehet helyettesíteni, amelynek teljesen bizonytalan az időbeli kifutása – magyarázta Jávor. Miközben pedig Paks II.-vel van elfoglalva a kormány, elmaradnak azok a fejlesztések, amelyek kudarc esetén szükségesek lennének ahhoz, hogy a 2030-as évek közepétől biztosítva legyen az ország energiaellátása. 

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2024. május 7., kedd 7:47
Riporter: Dési János