„Támogassa
A lényeg

Tíz-tizenötezren is jelentkezhettek a fiktív Paks II-es munkákra

24/10/2023 11:23

| Szerző: Klubrádió

Fiktív álláshirdetések jelentek meg Facebookon, amelyekben romákat toboroztak Paks II. építési munkálataira – írta meg a Népszava. A cél valószínűleg tiltott adatgyűjtés volt, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselői kezdtek gyanakodni.

A Facebookon megjelent – azóta jórészt törölt – felhívások szerint nyár elejéig 2300 emberre lenne szükség az atomerőműnél és már idén több mint 500 segédmunkást tudnának alkalmazni.

A hirdetések 1700 forintos órabért és hosszútávú, 4-5 évre szóló szerződést ígértek, volt olyan is, amelyben a Belügyminisztériumra hivatkozva szállást és ellátást is kínált. A jelentkezőktől azt kérték küldjék el a lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát.

Helyi roma vezetők, vállalkozók és ORÖ-s politikusok nemrég résztvettek egy megbeszélésen Süli Jánossal, az atomerőmű bővítéséért felelős volt tárca nélküli miniszterrel, aki jelenleg a térség országgyűlési képviselője. Süli elmondta jelenleg minimális "kiszolgáló munkára" van szükség a projektben, nem folyik hiteles, tömeges toborzási kampány.

 
Paksi atomerőmű
 

Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke arról számolt be a Népszavának, hogy úgy tudja, a munkákra jelentkezők száma elérheti a 10-15 ezret is, elsősorban az észak-keleti régióból érdeklődtek a lehetőség iránt.

Lakatos – bár vannak konkrét információi a feltételezett „elkövetői körről” – írta a lap, jogi megfontolásokból ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen személyes adatokkal való visszaélés miatt. Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője pedig az ügyészségen tett feljelentést, szintén ismeretlen tettes ellen.