„Klubrádió
Reggeli gyors

Iványi Gábor: Ami itt megy kereszténység címén, az az istenkáromlás felé közelít

29/06/2021 14:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a következő tanévben is 95 millió forintot vesz el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől. Iványi Gábor, a MET vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: Maruzsa Zoltán államtitkár, aki ezzel a területtel foglalkozik, a kereszténydemokrata ághoz tartozik”. Szerinte ami itt megy kereszténység címén, az az istenkáromlás felé közelít, és valami olyan játék mindenfajta emberi tisztességgel, ami megbocsáthatatlan.

2021. június 29. Reggeli gyors - részlet 21.06.29. Iványi Gábor
14:33
00:00

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől.

Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője elmondta: nagyjából 2800 gyerek jár hozzájuk, és egy ideje közölték velük, hogy a magyar állam csak 1900 gyerek után ad támogatást, tehát már eleve csökkentett összegből gazdálkodnak, ugyanis nem küldtek el senkit, és aki hozzájuk fordult, nem utasították el.

Iványi Gábor és Dési János
 
Iványi Gábor és Dési János
 

Az alapnormatívát megkapják, de abból nem lehet fenntartani az oktatást. Az alapítványi vagy magániskolák általában a szülőktől kérnek támogatást, ami náluk nem járható út. Az egyházi fenntartású intézményeknél a kiegészítő támogatás gyerekenként és évente körülbelül 200 ezer forint, és ők ennek csak a felét kapták meg. Jelezte: milliárdokat osztanak szét minden évben, év vége felé, ott lehet különbség, hogy mennyit kapnak bizonyos egyházi intézmények.

Egy katolikus vagy református iskola, ahol a gyerekek nem feltétlenül a szegényebb rétegekből jönnek, megkapja az alapnormatívát, az egyházi kiegészítő támogatást, sok helyen kap az önkormányzattól is pénzt, és még tandíjat is lehet szedni – nem tandíj, hanem valamilyen alapítványi befizetés címén.

Ők ezek közül csak az elsőt, az alapnormatívát kapják, tehát maximum az egyharmadát érhetik el annak, amit például a katolikus, református iskolák. Ebből kellene elérni, hogy minőségi legyen a gyerekek tanulmányi ideje, el tudják vinni őket nyaralni, Balatonra, állatkertbe, olyan helyekre, ahova nem jutnak el. Amit elvesznek tőlük, az a gyerekek étkezési költsége. Rájuk hárul annak a felelőssége, hogy ezt most valahonnan előteremtsék.

Iványi Gábor úgy fogalmazott: Maruzsa Zoltán államtitkár a kormány nagyon buzgó tagjai közé tartozik, mert amikor a felsőoktatásért felelt, akkor a Wesley János főiskolájuktól vett el támogatást, és most a közoktatástól – jegyezte meg. A főiskola valami jelképes összeget elvileg kap, de idén még semmit nem láttak belőle, pedig július van. Maruzsa a „kereszténydemokrata ághoz tartozik”, tehát „Krisztus nagyobb dicsőségére cselekszi ezt”. Ami itt megy kereszténység címén, az az istenkáromlás felé közelít szerinte, és valami olyan játék mindenfajta emberi tisztességgel, ami megbocsáthatatlan.

Szociális intézményeik 2017 óta szintén nem kaptak semmilyen kiegészítő támogatást. Iványi Gábor azt mondta: a magyar állam tartozása feléjük legkevesebb hétmilliárd forint. Ezt kellene a strasbourgi bíróságig elmenve visszaszerezniük valahogy, de ez csak akkor tehetik meg, ha minden magyar bírósági fórumon végigmentek, és ez nem kevés idő, mert a bíróságokat nem köti semmiféle határidő, dobálják vissza hiánypótlás címén a beadványaikat.

Összegezte: a következő évtől a közoktatásban a bekerülési költség legfeljebb ötven százalékát kapják meg. Ezeknek a gyerekeknek sokszor a cipőjét ők veszik meg, de gyakran előfordul, hogy a család a tűzifát tőlük kapja télen, és beiskolázásban, élelmiszercsomagokkal is segítenek. (A lelkész meg is köszönte minden támogatójuknak a segítséget ebben).

De nem sírunk – mondta –, mert ha valaki az alapvető emberi jogok mellett kiáll, és nemcsak a sajátját hangoztatja, akkor ilyen helyzetbe kerülhet. Ha bele mer szólni abba, hogy például most a másféle szexuális irányultságú embereket üldözik, „ahogy üldözte őket Hitler és minden diktatúra”, ha az ember felhívja a figyelmet arra, hogy ez gyalázat és elfogadhatatlan, akkor ne lepődjön meg, ha „a diktatúra emberei” kicsavarják a kezéből a pénzt. Csakhogy ezzel nem rajtuk ütnek, hanem a gyerekek kezéből csavarják ki a kenyeret – jelezte Iványi Gábor.

Arról is beszélt, hogy a legtöbb támogatást és nyílt kiállást a Mazsihisztől kapták, a keresztény egyházak közül „az ugyancsak üldözött Budapesti Autonóm Gyülekezet” támogatta őket. Más egyházaknál ez szóba se jön, sőt, sokkal inkább „ezt az embertelen irányvonalat támogatják”. Iványi Gábor azt mondta: a felszabadulás után Sztálin elképzelései voltak meghatározóak, és most Putyin elképzelései szerint igyekszik az ő leghűbb tanítványa követni a mintát egyes egyházak, vallási közösségek és civil szervezetek elleni autoriter fellépés dolgában. „Ilyen világban élünk, de reméljük, hogy jön a hajnal egyszer és vége lesz ennek a sötétségnek” – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Reggeli gyors
2021. június 29., kedd 08:45
Műsorvezető: Dési János