„Köszönjük,
Reggeli gyors

A tervezett akkumulátorgyár miatt aggódó győrieket nyugtatja Dézsi Csaba

10/08/2022 12:57

| Szerző: Klubrádió

Győr közigazgatási területén megteltek az ipari parkok. A polgármester elismerte, hogy ő maga minősített át mezőgazdasági földeket ipari területekké. A helyiek attól tartanak, hogy a tervezett beruházás súlyos szennyezéssel és zajjal fog járni. Az esetről Vitézi F. Ibolya, a 24.hu újságírója beszélt a Reggeli gyors című műsorban.

2022. augusztus 10. Reggeli gyors 2022.08.10. Vitéz F. Ibolya
08:17
00:00

A közigazgatásilag Győrhöz tartozó településrész lakó szeretnék megőrizni a kertváros nyugodt és zavartalan légkörét. Épp ezért megrökönyödve fogadták, mikor a múlt pénteki lakossági fórumon szembesítették őket azzal a tervezettel, miszerint Győrszentiván határában a legsúlyosabb kategóriába eső ipari területet terveznek építeni. A tervezetből nem derül ki konkrétan, hogy milyen létesítmény kerülne a termőföld helyére. Ugyanakkor a besorolása szerint erős zaj- és bűzkibocsátással, illetve robbanásveszéllyel járó létesítmény nagy valószínűséggel egy akkumulátorgyárat takar.

Az eset pikantériája, hogy mind a polgármester, Dézsi Csaba András, mind a jegyző, mind a főépítész hárítja a felelősséget. Állításuk szerint kormányzati beruházásról van szó, ezért nem ismerik a pontos terveket. Dézsi Csaba András hétfőn posztjában elismerte, hogy Győr az ipari park fejlesztésére 10 milliárd forint állami kölcsönt kapott, amit a telek eladása után kell majd visszafizetniük. Hozzátette, semmilyen olyan beruházást nem fog engedélyzeni, ami a lakosság egészségét veszélyeztetné. „Egyet meg tudok ígérni: minden olyan letelepülni szándékozó cég esetében, akiknek komolyak a szándékaik, az egyetemmel elvégeztetek egy környezetvédelmi hatástanulmányt, mely feltárja még időben a lehetséges és valós veszélyeket. Anélkül nem lesz ide engedve senki” - írta a polgármester.

Vitézi F. Ibolya szerint egy esetleges akkumulátorgyár esetében csak rigorózus szabályok betartatásával lehetne megelőzni a szennyezést. Hiába állítja azt a beruházó, hogy a gyártás egy zárt rendszerben történik, Göd példáján is látjuk, hogy a szennyező anyagok könnyen a kutakba kerülhetnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors/interjú Vitéz F. Ibolyával
2022. augusztus 10., szerda 07:33
Riporter: Para-Kovács Imre