„Klubrádió
Reggeli gyors

Marad-e a szürke gazdaság Győrben?

28/01/2020 12:11

| Szerző: Klubrádió

A választók feltehetően a bevált városvezetési modellre szavaztak Győrben. A város eléggé depolitizált, nem konfrontatív, nem hangos.

2020. január 28. Reggeli gyors - részlet 20.01.28. Böcskei Balázs
11:24
00:00

Inkább az októberi választási eredmény volt meglepő Győrben, amikor Borkai Zsolt csak 1,5 százalékponttal nyert, nem a mostani. A hét végén nem volt nagy választási hangulat, a helyi specialitások érvényesültek. A városban egy sikeres vezetési modell működött, aminek az alapjait még egy szocialista polgármester tette le egyébként, széles a középosztály, jórészt az autóiparhoz kötődve. Győr depolitizált, nem jellemző a konfrontatív hangnem.

Felmerült, hogy az ellenzék miért nem tartott előválasztást a megfelelő polgármesterjelölt kiválasztásához. Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási igazgatója szerint nem lett volna értelme. Inkább azt kellene megfejteni, hogy a Fidesz miért olyan erős Győrben. Hasonló a helyzet, csak fordított előjellel, mint Szegeden, ahol az ellenzéket nem lehet kimozdítani a vezetésből.

Megfigyelhető, hogy Győrben sem ez ellenzéknek, sem a kormánypártnak nincsenek igazán hadra fogató emberei. Dézsi Csaba András jó ideje nem volt jelen a politikai életben, szinte visszavonult a közélettől, mégis őt kellett indítani a polgármesteri posztért. Igaz, hogy ismert orvos és az is igaz, hogy van gyakorlata az önkormányzati munkában, hiszen volt már alpolgármester, érdekes módon a szocialista városvezetés idején.

A jövőt meghatározza, hogy a Borkai köreihez tartozók meg tudják-e tartani gazdasági előnyüket. Marad-e a szürkezónás modell? Ez persze erősen függ az autóipar helyzetétől, amely azonban nem egyik napról a másikra fog megváltozni. Ha nem is megy olyan jól majd az Audinak, azt a beszállítók fogják először megérezni, amelyek nem is föltétlenül a megyében vannak. Azok a jobboldali potentátok pedig, akik nem tartoztak Borkai érdekszférájába, nem tudnak egyhamar összeállni.

Szintén a jövő kérdése az ellenzékhez való viszony. A város vezetése bizonyára nehezen tudja függetleníteni magát az országos helyzettől. A Fidesz ugyanis egy politikai üzem, amelynek folyamatosan konfliktusokat kell generálnia, mert csak úgy képes fenntartani magát. Ám Győr nem egy hangos város.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.01.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János