„Köszönjük,
A lényeg

Termőföldek helyén ipari negyedet tervez a kormány

9/08/2022 09:21

| Szerző: Klubrádió

Győrszentiván határában 300–350 hektár jó minőségű mezőgazdasági területet sorolnak át, ahol a tervek szerint ipari monstrumot tervez a kormány. A lakosságot azonban nem tájékoztatták arról, hogy milyen projektet terveznek, de sokan gyanítják, hogy akkumulátorgyárat terveznek, amely veszélyt jelent a lakókörnyezetre, és értékes termőföldet tesz tönkre.

Győr kertvárosában, a 10–12 ezer lakosú Győrszentiván határában 300–350 hektár jó minőségű mezőgazdasági területet sorolnak át a kormány kívánságára és 10 milliárd forintos támogatása mellett. A napraforgó és a kukoricatáblák helyett különösen veszélyes ipari tevékenységhez szükséges létesítményeket engednek a területre, néhány száz méterre a lakóházaktól – írja a 24.hu.

Győrszentivánt termőföldek veszik körül, az átsorolt területeken azonban nem lehet tudni, milyen ipari tevékenységet tervez a kormány. A portál szerkesztőségébe eljutott tervek alapján néhány feltűnő dolog megfigyelhető:

  • a kis vidéki vasútállomás helyére 12 vágányos terminált terveznek,
  • a bekötőutat körülveszi a bővíteni tervezett ipari park,
  • ide két vontatóvágányt is építenek a szállítási igények miatt.

Azok bizonyára megnövekednek, legalábbis a térképvázlaton több mint 100 hektárnyi gyárterületen három óriási üzemcsarnok képe bontakozik ki, a teljes ipari terület pedig több mint 300 hektár lenne. Ezek szerint ipari monstrum épül az M1-es autópályától Győrszentivánig húzódó szántókon, a lakóházaktól 700-900 méteres távolságban.

Ahhoz képest, hogy állítólag senki nem tud semmit, patent menetrend bontakozik ki az intézkedésekből:

  • január 20-án a kormány beruházási célterületté nyilvánított Győr külterületén lévő mezőgazdasági területeteket. A Magyar Közlönyben 88 helyrajzi szám sorjázik, a beruházásról egy szó sincs, ugyanakkor bekerült a nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügyek közé. Egy módosító rendelet mellékletében bukkan fel a rengeteg helyrajzi szám „Ipari park kialakítása, valamint az ipari park területén megvalósítandó beruházások Győr külterületén” fejléccel.
  • Egyúttal feladatul kapta az innovációs miniszter, hogy készítsen előterjesztést a fejlesztési terület megközelítése okán a szükséges közúti és vasúti fejlesztésekről. Egyetért a kormány hosszú távon az áram-, gáz-, vízellátási beruházások megvalósításával, valamint a lakosság zajvédelmével is. Felhatalmazást kapott továbbá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy együttműködési megállapodást írjon alá olyan átlátható szervezettel, amely a kormány szándékainak megfelelő nemzetgazdaságilag kiemelt beruházást kíván a területen megvalósítani.
  • Február 4-én kormányhatározat született arról, hogy a beruházás előkészítésére az önkormányzat tízmilliárd forint támogatást kap. Ebből fedeznék a földterület felvásárlását.
  • Májusban a földtulajdonosok levelet kaptak arról, hogy mekkora kártalanítást állapított meg az adott földdarabra az igazságügyi szakértő. A győri polgármester kérte a kormányhivatalt, hogy szakértő állapítsa meg a kisajátítandó földterületek értékét.
  • Június 21.: Szijjártó Péter az Audival közösen bejelentette, hogy az autógyár 120 milliárd forintos beruházást indít, elektromos autók gyártását kezdi meg, a tervek szerint 2025-ben indul a sorozatgyártás.

Ezek alapján a helyiek aggodalma, mely szerint akkumulátorgyár épülhet, megalapozottnak tűnik. A súlyosan szennyező tevékenységet pedig nagyon közel hozná a termőfölekhez és a lakóövezethez is. Nem beszélve arról, hogy az átsorolt termőföledk is elvesznének.