„Klubrádió
Reggeli gyors

„Inkább Mészárosnak kellett volna fizetnie, hogy átvegyék tőle az erőművet”

5/05/2021 13:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Tóth Bertalan MSZP-társelnök első fokon megnyerte a Mátrai Erőművet tavaly Mészáros Lőrinctől megvásárló állami MVM ellen az ügy iratainak kitakarásmentes kiadásáért indított pert. Az MSZP társelnöke nemcsak azt szeretné megtudni, hogy miért történt meg ez az üzlet, hanem hogy miért került ilyen brutálisan sokba. 17,5 milliárdos vételárral, magántőkealapnak kifizetett pénzzel, tőkeemeléssel, hitellel az egész ugyanis már 75 milliárdnál tart, miközben szerinte inkább Mészárosnak kellett volna fizetnie, hogy az állam átvegye tőle.

2021. május 05. Reggeli gyors / részlet, Tóth Bertalan (21.05.05.)
06:20
00:00

Kitakarásmentesen is meg kell küldenie az állami MVM-nek a Mátrai Erőmű tavalyi, zavaros megvásárlásával kapcsolatos, Tóth Bertalan MSZP-elnök által igényelt iratokat – tudta meg a Népszava. Emlékezetes, hogy az állami energiaholding a 2019. december 23-án megkötött ügylet során a Mátrai Erőmű többségét birtokló holdingcégért 17,44 milliárd forint vételárat és 4,9 milliárd hitelkiváltást fizetett Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Reggeli gyorsban elmondta: nemcsak azt szeretné megtudni, hogy miért történt meg ez az üzlet, hanem hogy miért került ilyen brutálisan sokba. Az erőmű vételára az említett csaknem 17,5 milliárd forint volt, majd az adásvétel után 5 milliárdot visszafizettek egy magántőkealapnak, ami szerinte „a fideszes oligarchák magyarországi offshore-ja”, ezután további 52 milliárd forint hitelt folyósítottak a Mátrai Erőműnek és csatolt vállalkozásainak, hogy tudjanak működni. Összeadva az egész eléri a 75 milliárdot – hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus.

Leginkább arra kíváncsi, amit leginkább kitakartak az adatigénylésben, hogy mi alapján határozták meg egy veszteséges, hosszú távon fenntarthatatlan, hitelekkel agyonterhelt erőműnek, cégnek a vételárát ilyen magasan. Megnézve az erőmű számait, inkább Mészárosnak kellett volna fizetnie, hogy az állam átvegye tőle. Tóth Bertalan megjegyezte: nem volt rossz, amikor a miniszterelnök barátja megvette, rögtön kimarkolt belőle 11 milliárd forint nyereséget. De aztán szigorodtak az EU-s jogszabályok, veszteségbe fordult a cég, és azonnal megszabadult tőle, az adófizetőknek brutális áron, neki hatalmas nyereséggel.

Kitért arra is: azt mondja a miniszterelnök, hogy 10 ezer munkahelyet védtek meg ezzel a tranzakcióval, de Dunaújvárosban, ahol hasonló a helyzet, a kormány a füle botját se mozgatja.

Nagyon bízik benne, hogy az első fokú bíróság érvelése megállja a helyét, hiszen alkotmánybírósági döntésre és más jogerős ítéletekre hivatkozik. Reméli, hogy néhány hónapon belül meglesz a másodfokú, jogerősen ítélet, és ha átnézik a kitakarás nélküli szöveget és abban bűncselekmény nyomát találják, akkor megteszik a feljelentést. Például felvetődik a tiltott állami támogatás gyanúja, amire EU-s tilalom vonatkozik, legalább ezen az úton meg kell próbálni visszaszerezni a közpénzt.

Szerinte még sokba fog ez kerülni, az Európai Unió karbonsemlegességről szóló előírásai miatt jelentősen át kell majd alakítani az erőművet, és ehhez vélhetően jócskán kér majd EU-s forrásokat a kormány. Talán, ha rendbe teszik, Mészáros Lőrinc újra jelentkezik az erőműért. Azonban – fűzte hozzá Tóth Bertalan – ezt már végképp nem szeretnék megvárni, mert 2022-ben kormányváltásra készülnek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors
2021.05.05., szerda 8:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre