„Klubrádió
Esti gyors

Igazán az olcsóbb, "rezsivédettként" hirdetett lakások drágulnak

4/10/2022 20:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Tovább nőtt az albérletek ára, az igazi drágulás pedig az eddig olcsóbb kategóriába tartozó, távfűtéses lakásoknál jelentkezik, amelyeket a bérbeadók már "rezsivédett" címke alatt hirdetnek. Molnár Tamás összeállítása.

2022. október 04. Esti gyors / részlet, magas albérletárak (22.10.04.)
06:18
00:00

Rezsicsökkentés-csökkentés ide vagy oda, nincs megállás az albérletek drágulásában. A Rentingo.com havi elemzése alapján augusztushoz képest szeptemberben 4,5 százalékos növekedés volt az albérletek árában. Azonban a kereseti oldalon nincs változás, a bérlők átlagolva továbbra is 155 és 160 ezer forint közti értékben keresnek maguknak lakást, így 26 százalékosra nyílt az árolló (a keresleti és kínálati árak között). Az elemzésről a Rentingo alapítójával, Danóczy Balázzsal beszélgettünk. Elmondta: az átlagos budapesti albérleti kínálati ár szeptemberben már meghaladta a 200 ezer forintot. Ennek oka, hogy a bérbeadók az inflációhoz és a kétszámjegyű állampapír-hozamokhoz igazítják a bérleti díjakkal kapcsolatos hozamelvárásaikat. A bérlők pedig azzal szembesültek, hogy az infláció megeszi a jövedelmük azon részét, amit lakhatásra fordíthat, majd jött az emelkedő rezsi.

Az igazi drágulás az eddig olcsóbb kategóriába tartozó, távfűtéses lakásoknál jelentkezik, amelyeket a bérbeadók már „rezsivédett” címke alatt hirdetnek. Ezzel szemben a többet fogyasztó albérletek ára sem csökken, sőt bizonyos mértékben még az is növekszik – mondta Danóczy Balázs.

A budapesti albérletárak hasonlóan alakulnak az ingatlan.com oldalán is – mesélte Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Ő is megerősítette, hogy az egyhavi bérleti díj összege átlagosan a minimálbérrel egyezik meg, 200 ezer forint, és ebben nem nagyon van alkupozíciójuk a bérlőknek. Habár országos szinten nem is, de a többi nagyvárosban hasonló a drágulás, a vidéki nagyvárosokban (Veszprém, Győr, Székesfehérvár) lévő albérletek árai lassan felveszik a versenyt a fővárosiakkal.

 
forrás: Pixabay
 

A magas ingatlanáraknak két réteg van igazán kitéve. Az egyik egészen logikusan az alacsony jövedelműek, a másik pedig az egyetemisták.Az alacsony jövedelműek talán még finanszírozni is tudnák lakhatásukat, már ha a magyar állam nem vetne ki rájuk arányaiban hatalmas adóterhet, ami világszinten egyedülálló Bucsky Péter, a G7 újságírója szerint, aki a Reggeli Gyors vendége volt. 

Az egyetemistáknak az albérletek helyett pedig ott lennének a kollégiumok, ahol azonban már öt éve is túljelentkezés volt, nemhogy most, a magas albérletárak mellett – ismertette a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, röviden HÖOK-nak sajtószóvivője, Budai Marcell.

De az se lehet nyugodt, aki végül bejutott a kollégiumba, ugyanis közintézményként ezekre az épületekre is az a szabály vonatkozik, hogy elegendő 18 fokosra felfűteni őket. Budai Marcell viszont reménykedik, hogy ez a rendelet még változhat a kollégiumoknál is, úgy ahogy az általános iskolák esetében történt, hiszen több egyetem és a HÖOK is jelezte a problémát a Belügyminisztériumnak, ahol úgy tűnik, eddig nem zárkóztak el a kommunikációtól.

Az összeállítást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. október 4., kedd 18:40
Riporter: Molnár Tamás