„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: A fővárosi önkormányzat nem zár be közintézményeket és nem kapcsolja le a közvilágítást

29/09/2022 20:23

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely azt mondta, Budapesten nem zárnak be közintézményeket és nem kapcsolják le a közvilágítást, de spórolnak, ahol lehet. A főpolgármester szerint ha az önkormányzati rendszer túléli 2023-at, akkor mindent kibír.

 

"Túléljük, ha beledöglünk is!" - mondta a Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Napja alkalmából szervezett ünnepi konferencián. Ha 2023-at túléli az önkormányzati rendszer, bármit kibír szerinte, és megerősödve fordulhatnak rá a 2024-es önkormányzati választásokra – idézi a Telex a főpolgármestert.

Az elmúlt hetekben sorra döntöttek arról az önkormányzatok, hogy sportcsarnokokat, kulturális intézményeket zárnak be, de a főpolgármester szerint Budapestnek nincs sok mozgástere, amikor arról kell döntenie, hogyan spóroljon meg energiát. A fővárosban a BKV messze a legnagyobb felhasználó, de Karácsony szerint nem állíthatják le a metrót, a villamosokat, mint ahogy Fővárosi Vízművek működését is biztosítaniuk kell. Az utolsó dolog pedig, amit le lehet kapcsolni Karácsony szerint egy városban, a közvilágítás. A díszvilágítást, kulturális intézményeket le lehet kapcsolni, be lehet zárni, de az Budapestnél nem jelent akkora megtakarítást, mint például Szolnoknak. A híradásokból azonban az nem derül ki, hogy ez miért lenne így.

Az önkormányzati konferencián Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab fideszes polgármestere korábban arról beszélt, biztos benne, hogy a kormány segítséget fog nyújtani az önkormányzatoknak, a kérdés csak a támogatás mértékbe. Karácsony kevésbé optimista az állami szerepvállalásával kapcsolatban.

„Két okból nem bízom az állami mentőövben: nincs ilyen politikai szándék, nincs ilyen pénz” – jelentette ki a főpolgármester. A magyar állam is nagyon nagy bajban van szerinte, lassan a fizetésképtelenség határán áll, így nem tud segíteni az önkormányzatoknak.

Ebből a válságból egyedül a partnerség jelenthet kiutat Karácsony szerint: meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Unióval, hogy kifizessék a Magyarországnak szánt forrásokat. A főpolgármester pár hete Brüsszelben járt, és az ottani beszélgetései alapján arra számít, hogy a kormánynak sikerül megállapodást kötnei a bizottsággal, és ez szerinte nagyon jó hír az önkormányzatoknak is. De legalább ilyen fontosnak tartja a főpolgármester, hogy a kormány partnerségre törekedjen az önkormányzatokkal is.