„Klubrádió
A lényeg

Egy év alatt negyedével drágultak a budapesti albérletek

29/08/2022 13:23

| Szerző: Klubrádió

Országosan csaknem 23, Budapesten nagyjából 25 százalékkal voltak drágábbak az átlagos albérletek júliusban, mint egy évvel korábban – derült ki a KSH és az Ingatlan.com közös lakbérindexéből. 

Július már a harmadik hónap volt, amikor 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek a bérleti díjak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint viszont az emelkedés nagy része az inflációval magyarázható, reálértéken a mostani átlagos havi díjak elmaradnak a járvány előtti csúcstól.

Havi szinten országosan 2,3, Budapesten 3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak júniusról júniusra. Ez lassulást jelent ahhoz képest, hogy májusról júniusra országosan 3,8, a fővárosban 4 százalékkal drágultak az albérletek. Augusztusban a budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak.

A legolcsóbb kerület a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A részletes fővárosi adatokból látszik az is, hogy a 195 ezer forintos átlag feletti összeg jellemezte az az V., a II., a XII., a VI., az I., a III., a XI., a XIII. és a XXII. kerületet.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak az albérletek, 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. Győr és Veszprém 150-150 ezer forintos összeggel a második helyen áll. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé tartozik Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám az ezekben a városokban meglévő 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díj is 21-29 százalékos emelkedést jelent éves szinten.