„Klubrádió
Reggeli gyors

Elemző: Hosszabb, de enyhe lehet az energiaválság

16/11/2022 11:53

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az energiaválság mellett az idei aszály is "megcsapta" a magyar gazdaságot Madár István szerint. A Portfolio vezető elemzője szerint reális esélye van annak, hogy a gázárakat kezelhető, enyhébb visszaesést okozó szinten tartsák. Arra számít, hogy az energiaválság nem lesz olyan súlyos, mint az azt megelőző koronavírus-válság, vagy a 2008-as gazdasági válság, a visszaesés sem lesz olyan mély, de hosszabb lesz a visszapattanás szakasza.

2022. november 16. Reggeli gyors - részlet 22.11.16. Madár István
08:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a 2020-as mélyrepülés óta az idén július és szeptember közti időszak volt az első, hogy az előző negyedévhez képest zsugorodott a magyar GDP

"Lehetett számíteni arra, hogy Magyarország is belecsúszik az energiaválságba" – mondta a Klubrádiónak Madár István. A Portfolio vezető elemzője hozzátette, hogy valamelyest az idei aszály is kifejti hatását a mutatókra.

A kormányzat a választásokat megeklőző költekezése csak valamelyest tudta fűteni a gazdaságot, ennek lendülete elfogyott. Madár azt is megjegyezte, hogy míg az infláció 20 százalék feletti, a bérnövekedés mindössze a 15-20 százalékos tartományban mozog. Ez azt eredményezi, hogy a lakossági fogyasztás, a kereslet visszaesik. A kormányzat is kénytelen spórolni, főként a beruházásokon.

Ez összességében visszaesést vetít előre a negyedik negyedévben, valamint az elemző az azt követő negyedévekben is visszaesésre számít. Az elemző szerint sok múlik a mezőgazdaságot befolyásoló tényezőkön, hogy milyen lesz az időjárás jövőre, és megoldódik-e a műtrágyaellátás probléma. Korábban a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige lászló azt állította, hogy nemcsak itthon, de Európában is leállt a műtrágyagyárak 70 százaléka.

Megjegyezte, nem teljesen valótlan Varga Mihály pénzügyminiszter állítása, mely szerint Magyarország GDP adatai a legjobbak Európában. Az éves 4,1 százalékos növekedési adat a növekedési rangsor felsó harmadába tartozik. A legutóbbi 0,4 százalékos visszaesés azonban Európa egyik leggyengébb számadata.

Mindent összevetve Madár arra számít, hogy az energiaválság nem lesz olyan súlyos, mint az azt megelőző koronavírus-válság, vagy a 2008-as gazdasági válság, a visszaesés sem lesz olyan mély, de hosszabb lesz a visszapattanás szakasza. Hozzátette, lát reális esélyt arra, hogy az Oroszország által fegyverként használt gázárakat kezelhető, enyhébb visszaesést okozó szinten tartsák.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Madár Istvánnal
2022.11.16., szerda 8:15
Riporter: Para-Kovács Imre